Bűnös a halál kufára

Minden vádpontban bűnösnek találta egy New York-i esküdtszék Viktor Butot. A fegyverkereskedelemmel vádolt orosz vállalkozóra 25 évtől életfogytiglanig terjedő szabadságvesztés vár.

A bíróság döntésére még hónapokat kell várni, miután decemberig But még fellebbezhet  is.

A vád szerint a 44 éves férfi amerikai állampolgárok és befolyásos hivatalnokok megöletésére szervezkedett, és rakétákat igyekezett terrorista csoportoknak eladni. Állítólag száz föld-levegő rakétát akart beszerezni a kolumbiai FARC terrorista csoport számára. (Az ajánlattétel valójában az amerikai Kábítószer-ellenes Ügynökség (DEA) akciója volt. Az amerikai ügynökök kolumbiai lázadóknak adva ki magukat keresték meg Butot Thaiföldön.)

But családja az amerikai jogrend önkényének nevezi az eljárást, amely But 2008-as thaiföldi letartóztatásával indult, majd két évvel későbbi amerikai kiadatásával folytatódott. (A döntést az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov politikai alapon hozott, jogellenes akciónak minősítette, de Moszkva nem tudta megakadályozni azt. Igaz, Thaiföld kétszer is elutasította az amerikai kiadatási kérelmet a vád megalapozatlanságára hivatkozva.) – Nem maradt más választás, mint személyes háborút indítani az Egyesült Államok ellen – fakadt ki az Interfax orosz hírügynökségnek But fivére, Szergej.

A Biskekben született But katonai tanulmányai után a katonai légi szállításért felelős vityebszki ezrednél szolgált 1989 és 1991 között. Megbízással többször megfordult Angolában is, lapértesülések szerint az ENSZ kötelékében is szolgált az afrikai országban. Saját elmondása szerint 1992-től Dél-Afrikában légi szállítással foglalkozott, majd az Egyesült Arab Emirátusokban élt, 1995 és 1998 között pedig Belgiumban tevékenykedett. (A gyanú szerint vállalkozását a széteső Szovjetunió hadseregétől illegálisan megszerzett helikopterekkel és repülőgépekkel kezdte.) Légi szállítással foglalkozó szakemberként nem tagadta, hogy legálisan, kormányok által vásárolt fegyvereket szállított – például a tálibok ellen küzdő afganisztáni kormánynak, valamint Kongó, Angola, Ruanda, Libéria hivatalos vezetésének – ám az áru sosem volt az ő tulajdona.

Az ENSZ Nemzetbiztonsági Tanácsának jelentése 2000-ben már felvetette, hogy But tiltott fegyverkereskedést folytat. 2002-ben a belga hatóságok is megvádolták őt illegális fegyverkereskedelemmel. But ebben a minőségében Hollywoodot is megihlette: 2005-ben Nicolas Cage alakította őt a Halálkufár című filmben. But családja szerint Viktornak semmi köze a filmben látottakhoz, az csupán az amerikai propaganda része volt.

Viktor But rács mögött
Viktor But rács mögött
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.