Bűnhődés bocsánatért?

Vizsgálat indult török értelmiségiek egy csoportja ellen, akik egy interneten közzétett nyilatkozatban bocsánatot kértek az örményektől az 1915-ös anatóliai mészárlásokért.

Az ankarai főügyész vizsgálatot indított egy interneten közzétett nyilatkozattal kapcsolatban, amelyben török értelmiségiek egy csoportja bocsánatot kért az örményektől az 1915-ös anatóliai mészárlásokért.

Az Anadolu hírügynökség pénteki jelentése szerint előzőleg panaszok érkeztek a főügyészséghez, akik követelték, hogy büntessék meg a nyilatkozat szerzőit és aláíróit. A főügyészség sajtóvétségek ügyében illetékes irodája végzi a vizsgálatot. Arról kell állást foglalnia, hogy elkövették-e a  szerzők e nyilatkozattal a török nép megsértésének bűntettét és ezzel megsértették a büntető törvénykönyv 301-es cikkelyét. Az ilyen bűncselekményért kiszabható maximális bűntetés két év szabadságvesztés.

A vizsgálat alatt álló török értelmiségiek decemberben az interneten tették közé bocsánatkérő levelüket, amelyben „katasztrófának” minősítik az első világháborús örmény mészárlásokat. A szerzők kerülték az üggyel kapcsolatban kényes népirtás szó használatát. Egyetértők csatlakozhattak a nyilatkozathoz. Péntekig 27 ezer ember látta el a dokumentumot virtuális aláírásával, jobbára értelmiségiek, művészek.

Az 1915 és 1917 közötti anatóliai mészárlások örmény áldozatainak száma elérhette a másfél milliót. Jereván álláspontja szerint az Oszmán Birodalom hatóságai népirtást követtek el. Számos – jobbára nyugati – ország osztozik ebben az értékelésben. Ankara azonban határozottan tagadja, hogy az áldozatok módszeres, tudatos népirtásnak estek volna áldozatul, és sokkal kisebbre teszi a halottak számát.

Törökország és Örményország között két éve indultak meg a tapogatózó tárgyalások a kétoldalú viszony rendezésére. Ankara a múltban is emelt már vádat értelmiségiek – köztük a Nobel- díjas író, Orhan Pamuk – ellen, népirtással kapcsolatos hivatalos álláspont megkérdőjelezése miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.