Bűncselekmény lett a szexuális zaklatás Egyiptomban

Négyszáz és hétezer dollár közötti pénzbírsággal, illetve öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják azt a személyt, aki szexuálisan zaklat egy nőt – mondja ki az Adli Manszúr, leköszönő elnök által bevezetett rendelet. A csütörtökön elfogadott rendelet ezzel módosította az eddig hatályos törvényt, amiben csak homályosan utaltak a szemérem elleni erőszakra.


A rendelet szerint szexuális zaklatásnak minősül minden olyan szexuális vagy pornografikus ajánlattétel vagy utalás, amit szavakkal, jelekkel vagy tettekkel fejeznek ki. Legalább kétéves börtönbüntetéssel azokat sújtják, akik hatalmi helyzetüknél fogva – azt kihasználva – az áldozat felett állnak, egyenruhát viselnek vagy fegyvert viselnek – például rendőrök, katonák, politikusok, tisztviselők. A visszaesők esetében a börtönévek megduplázódnak.

Az arab ország így próbálja kezelni a nők ellen 2011 óta ( Mubarak távozása óta) elkövetett támadások számának megugrását. 2013-as ENSZ-tanulmány szerint az egyiptomi nők 99,3 százalékát éri nemi erőszak, amik politikai gyűlések alkalmával fordulnak elő különösképp – írja az al-Dszazíra. Emiatt sok önkéntes szervezet és csoport szerveződött. Aktivisták önvédelmi órákat tartottak, közösségi oldalak pedig „név és gyalázat" kampányokat indítottak, ahol a meggyalázott nők felvállalják arcukat.

A rendelet hatékonyságát megkérdőjelezi a „ Tanúja voltam szexuális zaklatásnak" kampány vezetője, aki szerint a bírók szabad kezet kapnak, abban, hogy pénzbírsággal vagy börtönnel sújtsák az elkövetőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.