Bűncselekmény lesz a váltságdíjak kifizetése

A terrorellenes jogszabályok széleskörű és jelentős szigorítását tervezi a brit kormány a Nagy-Britanniát elsősorban a Közel-Kelet felől fenyegető, egyre súlyosabb terrorveszély miatt.
Theresa May brit belügyminiszter az egyik legtekintélyesebb londoni stratégiai kutatóintézet, a Royal United Services Institute (RUSI) rendezvényén felszólalva bejelentette: a parlament elé e héten beterjesztendő szigorítási csomag lehetővé teszi, hogy a kiutazóktól a határátkelő pontokon a hatóságok bevonják útlevelüket és menetjegyüket, ha az a megalapozott gyanú merül fel, hogy az illető terrorcselekmények végrehajtása céljából akarja elhagyni az Egyesült Királyságot, például fegyveres terrorcsoporthoz akar csatlakozni.Az intézkedés a brit és külföldi állampolgárokra egyaránt vonatkozik.

Lehetővé válik emellett az olyan brit állampolgárok hazatérésének időleges megakadályozása is, akikről gyanítható, hogy ilyen célból utaztak külföldre. A hazatérni szándékozó gyanúsítottak utazási okmányait a brit hatóságok érvényteleníthetik, személyes adataikat pedig felvehetik a különböző figyelőlistákra, például azoknak a névsorába, akikre repülési tilalom van érvényben - mondta hétfői ismertetőjében a brit belügyminiszter.

Theresa May kijelentette: azok a brit állampolgárok, akik külföldön terrorcselekményeket követtek el, csak a brit kormány által megszabott feltételekkel térhetnek haza.

A miniszter e feltételeket nem részletezte, de korábbi sajtóértesülések szerint ez azt jelenti, hogy a hazatérni kívánó brit gyanúsítottak csak akkor léphetnek be Nagy-Britanniába, ha feladják magukat a hatóságoknak, vállalva, hogy büntetőeljárás indulhat ellenük.

May szerint az átfogó szigorítási csomag része lesz a polgári repülés biztonságának erősítése is. Ennek jegyében a Nagy-Britanniába közlekedő légitársaságoknak a jövőben szélesebb körű adatszolgáltatást kell nyújtaniuk utasaikról, figyelembe kell venniük a brit kormány által összeállított repüléstilalmi névjegyzéket, és alkalmazniuk kell a London által megszabott biztonsági szűrési eljárásokat a Nagy-Britanniába utazók esetében.

Azok a légitársaságok, amelyek nem hajlandók adatokat szolgáltatni utasaikról a brit hatóságoknak, vagy nem tesznek eleget a brit kormány biztonsági szűrési előírásainak, a szigorítások életbe lépése után nem közlekedtethetnek járatokat Nagy-Britanniába - mondta a brit belügyminiszter.

Theresa May ismertetése szerint a törvénymódosítások mindemellett megtiltják a Nagy-Britanniában honos biztosítótársaságoknak olyan biztosítási szerződések megkötését, amelyek fedezik a külföldi terrorcsoportoknak fizetendő váltságdíjak költségét. E szigorítás célja a terrorcsoportok megfosztása finanszírozásuk egyik fontos elemétől.

A miniszter elmondta: az Iszlám Állam nevű, Szíriában és Irakban tevékenykedő szélsőséges milícia csak az elmúlt tizenkét hónapban becslések szerint 28 millió dollár bevételhez jutott a túszai elengedéséért fizetett váltságdíjakból.

Hozzátette: az új, szigorított terrorellenes törvény alapján bűncselekménynek minősül majd a váltságdíjak kifizetése is.

A Nagy-Britanniát fenyegető terrorveszély illusztrálására a miniszter elmondta: a brit elhárító szolgálatok adatai szerint a 2005. július 7-én elkövetett, 52 emberéletet kioltó londoni merényletsorozat óta negyven további támadási tervet sikerült meghiúsítani. E merénylettervek között szerepelt a Londoni Értéktőzsde felrobbantása, utasszállító repülőgépek megsemmisítése a levegőben, brit nagykövetek elleni merényletek, illetve vaktában végrehajtott utcai fegyveres támadások elkövetése.

A veszély azonban e merénylettervek megakadályozása óta is nőtt, elsősorban a szíriai és az iraki fejlemények miatt, és ez indokolta a terrorkészültségi szint nyáron bejelentett felemelését a második legmagasabb fokozatra. Ez azt tükrözi, hogy a brit elhárító hatóságok szerint "nagyon valószínű" egy újabb terrortámadás Nagy-Britanniában - hangsúlyozta hétfői beszédében a brit belügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.