Bulgáriai merénylet izraeli turisták ellen

Legalább hét fő életét vesztette, több tucatnyian pedig megsebesültek egy terroristatámadásban Burgaszban.

A szerdai izraeli sajtó jelentése szerint a támadás Burgasz repülőterénél, még indulás előtt érte az izraeli turisták buszait. Szemtanúk elmondták, a bolgár illetékesek lassan reagáltak a történtekre, a tűzoltás is nehézkesen ment. Meghalt egy buszvezető is. Több tucat sebesültet kórházba vittek.

A felrobbantott, kiégett busz Burgaszban
Burnt buses are seen at Bulgaria's Burgas airport July 18, 2012. Three people were killed and over 20 injured by an explosion on a bus carrying Israeli tourists outside the airport of the Black Sea city of Burgas on Wednesday. The mayor of the city, on Bulgaria's Black Sea coast, said the bus was carrying Israeli tourists, but the police could not immediately confirm the nationality of the tourists. Police said several other buses at the site had been damaged. REUTERS/Stringer (BULGARIA - Tags: DISASTER) BULGARIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN BULGARIA

A hírt mindenesetre megerősítette Burgasz polgármestere is; a város kedvelt célpontja az izraeli utazóknak. A tel-avivi gép negyven perccel a robbantás előtt szállt le. Az izraeli utazók fiatalok voltak, éppen beszálltak a buszokba. Egyelőre nem világos, van-e jelentősége annak, hogy - mint arra a hírportálok rámutatnak -, napra pontosan tizennyolc éve került sor a Buenos Aires-i zsidó központ elleni robbantásos merényletre, amely 85 halálos áldozatot követelt.

Burgaszban a reptér környékét lezárták, mentők és tűzoltók siettek a helyszínre. Az izraeli külügyminisztérium speciális vizsgálócsoportot hozott létre, és tájékoztatást kapott a történtekről Jichak Aharanovics belbiztonsági miniszter is. Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter egyeztetett szófiai kollégájával, és a helyszínre készült szerda este a bolgár államelnök is.

Januárban már találtak gyanús csomagot egy olyan buszon, amely izraeli turistákat szállított Törökországból Bulgáriába. Ennek nyomán Izrael a biztonsági intézkedések megszigorítását sürgette Bulgáriánál. Felgöngyölítettek korábban a balkáni országban egy olyan merényletkísérletet is, amelyet a libanoni síita Hezbollah tervelt ki. Izrael és a Hezbollah 2006 nyarán nyílt fegyveres konfliktusban állt szemben az ún. második libanoni háborúban. 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy közleményben jelentette ki nem sokkal a támadás után, hogy a történtek mögött minden bizonnyal Irán áll, és „erőteljes” válaszlépést ígért. „Ez egy iráni terrorkampány, amely az egész világon terjed” – írta a közlemény, amely megemlíti, hogy az elmúlt hónapokban Thaiföldön, In­diában, Grúziában, Kenyában és „más helyeken” is próbált Irán izraelieket támadni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.