Bulgária: újraindult, de lanyhább tüntetések

A korrupciót szeretnék eltávolítani a balkáni ország közéletéből.

Újra elkezdődtek Bulgáriában a kormányellenes tüntetések. Most azonban sokkal kevesebben vonultak ki a szófiai parlament előtti térre, s a korábbi indulatok is megcsappantak. A tüntetéseknek viszont ugyanaz a jelszavuk. A demonstrációk még júniusban kezdődtek, akkor azért, mert egy kétes hírű politikus, médiatulajdonos kapott kinevezést a belső titkosszolgálat (DANSZ) élére. Az illetőt ugyan leváltották, de a demonstráció majd két hónapig tartott.

Pár hét szünet után most újrakezdenék, de látszólag kifulladt a lendület. Időközben ugyanis a szocialistákból és törökök és muzulmánok pártjából álló koalíció sikeresen bevezetett több életszínvonal-növekedéssel kecsegtető  intézkedést. A Gallup közvélemény-kutatása szerint a szocialista pártnak ezzel sikerült megelőznie a korábbi jobbközép kormánypártot a népszerűségi listákon. A Plamen Oresarszki párton kívüli politikus vezette kormány támogatására aláírásokat gyűjtöttek: a miniszterelnök több mint 700 ezer támogató szignót tartalmazó paksamétát vehetett át a héten.

A Bulgáriát 2013 márciusáig kormányzott jobbközép GERB népszerűségvesztésének egyik fő oka feltehetően az volt, hogy a jobbközép kivonult a parlamentből, az utcai és a médiapolitizálásban pedig nem volt elég sikeres. Az Európai Unió legszegényebb tagállamát ugyanakkor komolyan fenyegeti, hogy politikai páriaszerepbe is kerül, miután több vezető EU-állam nagykövete is a kormányellenes tüntetéseket támogató nyilatkozatokat tett közzé. Nem csak a maffiák és az oligarchák jelenléte a politikában teszi zavaróvá a szófiai közéletet a partnerek szemében. A kormánykoalícióba külső tagként kénytelenek voltak bevenni az Ataka nevű szélsőjobboldali nacionalista pártot is. Ezt akarják feltehetően megszüntetni azzal, hogy a két legnagyobb párt titokban tárgyal a feszültség megoldásának lehetőségéről és az új választójogi törvényről. Ha ezt megoldanák szeptemberben, akkor már jövő tavasszal új választásokat rendezhetnének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.