Bukta többségét a választásokon az ír kormány

Megjelentek az első exit pollok a pénteki ír választások után. Eszerint a Fine Gael és a Munkáspárt koalíciója elvesztette többségét a daílban, az ír parlamentben. A választási rendszer bonyolultsága miatt a szavazatszámlálás több napig is eltarthat.
Az Irish Times megbízásából készített exit poll szerint az Enda Kenny kormányfő vezette liberális-konzervatív Fine ­Gael maradt a legerősebb erő az ír törvényhozásban. A párt azonban sokat vesztett a korábbi parlamenti választásokon elért 36,1 százalékos eredményéből. A Fine Gaelre az exit pollok szerint a választásra jogosultak 26,1 százaléka szavazott.

Hasonló bukást könyvelhet el a kisebbik kormánypárt, a Munkáspárt, amely a 2011-ben elért 19,5 százalékos eredményéhez képest most 8 százalék körüli eredményt érhet el.

Az ellenzéki pártok ezzel szemben erősödtek, a centrista Fianna Fail szorosan követheti a második helyen a Fine Gaelt, a maga 23% körüli eredményével. Az újbaloldali nézeteket is képviselő nacionalista Sinn Féin is szép eredményt ért el, és 15 százalék körüli szavazatarányával a negyedik helyre futhat be. Az Függetlenek csoportja 16,1%-kal a harmadik lehet.

Egyelőre nehéz lenne megjósolni, hogy ki hány képviselőt szerez az ír parlamentben az eredmények alapján. A szigetország választási rendszere elég bonyolult, a pártok az eredményeik alapján kvótaszámítások segítségével plusz helyekre jogosultak. Az előző választásokon a Fine Gaelnek például 10 százalékkal több képviselője ülhetett a parlamentben, ezzel szemben most csak 5 százalékkal lehet több, a szoros eredmény miatt.

Az eredmények kihirdetése után kezdődhetnek meg a koalíciós tárgyalások, melynek több forgatókönyve is lehet. Az egyik az, hogy a Fine Gael és a Munkáspárt talál maga mellé partnereket, és tovább tudnak kormányozni egy több párti koalícióban. A másik, hogy a jelenleg ellenzéki Fianna Fail és a Sinn Féin lép koalícióra, ez azonban törékeny koalíció lenne a nacionalista párt radikális nézetei miatt. 

Korábban felvetődött, hogy a Fine Gael és a Fianna Fail egy nagykoalícióban kormányozhatna együtt, ezzel biztosítva a szigetország stabilitását. Ezt az opciót azonban mindkét fél elutasította, így az is előfordulhat, hogy újabb választásokat kell kiírni, ha nem sikerül a kormányalakítás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.