Bukott a megvesztegethetetlen főzsaru, bukhat a kormány

Eredménytelenül ért véget Prágában a cseh kormánykoalíciós tanács ülése, amelyen a rendőrség tervezett átalakítását vitatták meg.    

Andrej Babis, az ANO elnöke bejelentette: ha a belügyminiszter jóváhagyja a javaslatot, akkor pártja megfontolja a koalíciós szerződés felbontását. Bohuslav Sobotka miniszterelnök, a cseh szocdemek (CSSD) vezetője viszont továbbra is azon az állásponton van, hogy a rendőrség átszervezése teljes mértékben a belügyi tárca vezetőjének, valamint az országos rendőrfőkapitánynak a jogköre és felelőssége.

Most a rendőrség miatt főhet Bohuslav Sobotka feje
Most a rendőrség miatt főhet Bohuslav Sobotka feje
Ronen Zvulun / Reuters

Sobotka felszólította Babist, hogy tartsa tiszteletben a bűnüldöző szervek függetlenségét, szakmai lépésből ne kavarjon politikai ügyet. Pavel Belobrádek, a kormánykoalícióhoz tartozó kereszténydemokraták (KDU-CSL) elnöke szerint a tervezetről a kormánypártiaknak kell egyezségre jutni és politikai döntést hozni, erről a kormányfő és az ugyancsak szocdem párti belügyminiszter megfeledkezett.

Tomás Tuhy cseh országos rendőrfőkapitány július 1-jétől kezdené az összevonást. Emiatt Robert Slachta tábornok, a cseh rendőrség szervezett bűnözés (UOOZ) elleni alakulatának eddigi parancsnoka és több közvetlen beosztottja lemondott. Döntésüket azzal indokolták, hogy a tervezet egyik célja az ő ellehetetlenítésük.

Tuhy szerint viszont az elitalakulatok közötti értelmetlen, immár az eredményes munkát akadályozó rivalizálás megszüntetése érdekében hozza létre fokozatosan a szervezett bűnözés elleni országos központot, amelybe betagozódik a súlyos gazdasági bűncselekményeket felderítő alakulat, továbbá a terrorelhárítás és a kiberbűnözés elleni osztály is.

Babis, valamint több szakértő szerint az összevonás nincs kellőképpen átgondolva és előkészítve, ezért további egyeztetésekre van szükség. Slachta úgy vélekedik, hogy az összevont alakulatok új parancsnoka befolyásos személyek óhajának eleget téve, szőnyeg alá söpri majd azokat a korrupciógyanús ügyeket, amelyek volt parlamenti képviselőket, továbbá Jana Necasová-Nagyovát, a kormányhivatal egykori vezetőjét és más befolyásos személyeket érintenek.

Nyomozásukat állítása szerint az igazságszolgáltatásba beépült embereik eddig is akadályozták. Három évvel ezelőtt a Slachta vezette alakulat hajtott végre páratlan méretű razziát a prágai kormányhivatalban és több minisztériumban.

Előállították, majd pedig vizsgálati fogságba helyezték Jana Nagyovát, akiről kiderült, hogy Petr Necas akkori miniszterelnök szeretője volt. Hivatali hatalmával visszaélve elérte a kormányfőnél, hogy két oligarcha óhajainak megfelelő személyek kerüljenek miniszteri, államtitkári posztokra, valamint állami cégek élére. Ezért milliós értékű ajándékokat, elsősorban drágaköveket és ruhakölteményeket fogadott el tőlük.

A botrány miatt Necas lemondott, majd elvált és feleségül vette volt beosztottját, aki már hamarabb szakított első férjével. A nőt egy hónap múltán kiengedték a börtönből, szabadlábon védekezhetett. Tavaly országos felzúdulást kiváltva felmentették őt. Az ügyész azonban fellebbezett, az illetékes felsőfokú bíróság pedig megsemmisítette az ítéletet, és új tárgyalást rendelt el.

A két milliárdos ügyében még nem született jogerős döntés, miként más olyan esetekben sem, amelyeket a lemondott tábornok elitalakulata göngyölített fel. Slachtától cseh lapok értesülései szerint tartanak az oligarchák, de az alvilág keresztapái is, mert megkörnyékezhetetlen főzsaruként ismerik, akinek egyetlen életcélja a súlyos bűncselekmények leleplezése. Nőtlen, a rendőrség egyik szolgálati garzonlakásában lakik, ahova csak aludni jár, naponta általában tizenhat órát dolgozik. Fiatal korában egy rendőri akció során a bűnözők letépték az egyik fülét, amelyet bonyolult műtéttel helyeztek vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.