Bukja a vízummentességet, aki járt ebben a négy országban

A jövőben hiába lesz jogosult valaki az Egyesült Államokba való vízummentes beutazásra, mégis vízumot kell majd kérnie, ha az előző öt év során megfordult Irakban, Iránban, Szíriában vagy Szudánban.
A washingtoni kongresszus alsóháza már el is fogadta a vonatkozó törvénytervezetet, amelyet a szenátus is napirendjére fog tűzni. A lépést mindkét nagy párt támogatja, jóllehet a kezdeményezés a republikánus oldalról érkezett. Várhatóan a Fehér Ház sem emel kifogást, hiszen Barack Obama elnök vasárnapi televíziós beszédében maga is javasolta a vízummentességi program szigorítását.

Az iszlám szélsőségesek franciaországi és belgiumi feltűnése miatt nyilvánvalóvá vált, hogy a vízummentességi programban részt vevő országok egyes állampolgárai kiemelt biztonsági kockázatot jelentenek. Az új jogszabályban az amerikaiak azt is kikötik, hogy az eddiginél gyorsabb és bővebb információcserét követelnek meg a programban részt vevő országoktól, és ha közülük valamelyik nem tesz eleget az új feltételeknek, a külügyminisztérium saját hatáskörében, rövid úton kiteheti a kedvezményezett körből.

Egy lapunk által megkérdezett amerikai szakértő emlékeztetett arra, hogy a külügyi tárca amúgy is rendszeresen felülvizsgálja a vízummentességi követelmények betartását. Szerinte általában nem az egyes országok együttműködési készségével szokott gond lenni, hanem azzal, hogy némelyik képtelen elég gyorsan és hatékonyan elemezni az összegyűjtött adatokat.

A vízummentességi program keretében 38 ország – köztünk hazánk – állampolgárai utazhatnak szabadon az Egyesült Államokba alkalmanként 90 napra (egy éven belül összesen 180 napra). A mentesség nem vonatkozik a munkavállalásra vagy tanulásra. Magyarország több évi lobbizás után hat más állammal együtt 2008-ban került fel a vízummentes országok listájára. A magyar állampolgárok azóta az úgynevezett ESTA rendszerben, az interneten legkésőbb 72 órával az indulás előtt jelenthetik be utazási szándékukat. Ha a mostani törvény jogerőre emelkedik, várhatóan az ESTA pontjai közé a bevezetőben említett négy országba tett korábbi utazásokra vonatkozó kérdések is felkerülnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.