Bukarest utolsó esélyt ad, Berlin vétózna

Romániát nem érdekli többé a schengeni csatlakozás, ha az EU-belügyminiszterek ismét elhalasztják az ország felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe – jelentette ki Titus Corlatean román külügyminiszter egy tévéinterjúban.

A román külügyminszter szerinte egy ilyen döntés megkérdőjelezné a folyamat hitelességét, és Románia nem érdekelt abban, hogy egy ilyen folyamat része legyen. Traian Basescu államfő elhatárolódott ettől a kijelentéstől, „magánvéleménynek” nevezve azt. Victor ­Ponta miniszterelnök viszont megerősítette, hogy a külügyminiszter a bukaresti kormány álláspontját ismertette. – Ahogy eddig is megvoltunk Schengen nélkül, ezután is megleszünk. Elővesszük az útleveleket, a cégek pedig, a nyugatiakat is beleértve, pénzt veszítenek. Ha az unió vagy azok, akik ellenzik felvételünket, egy adott pillanatban majd szeretnék, hogy belépjünk, akkor hívják meg Romániát – mondta Corlatean a Realitatea hírtelevíziónak.

– Németország egyelőre ­elutasítja Románia és Bulgária ­csatlakozását a schengeni övezethez, és vétót emel, ha a két ország ragaszkodik a szavazáshoz az uniós belügyminiszterek tanácskozásán – jelentette ki ugyanakkor Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter a Der Spiegelnek a távirati iroda jelentése szerint. A német hetilap vasárnapi számában megjelent interjúban a konzervatív politikus hangsúlyozta: egyelőre semmilyen formában nem jöhet szóba Románia és Bulgária csatlakozása a belső határellenőrzés nélküli uniós övezethez. Lekerült a napirendről a részleges csatlakozás, vagyis a repülőtereken és tengeri kikötőkön keresztüli szabad beutazás ügye is – mondta a német belügyminiszter. Kifejtette: az Európai Unió hosszú ideje vizsgálja a két tagország felkészültségét, és legutóbbi jelentésében arra a megállapításra jutott, hogy történt ugyan előrelépés, de nem teljesültek a csatlakozás feltételei. Továbbra is határozottabban kell fellépni a korrupció ellen – emelte ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.