Bukarest siet a régiósítással, a magyarok tiltakoznak

A román parlament még idén elfogadja a közigazgatási régiók létrehozásáról rendelkező törvényt. Az RMDSZ szeptembertől tiltakozó akciókat szervez.

A román parlament még idén elfogadja a közigazgatási régiók létrehozásáról rendelkező törvényt – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök a tengerparti Mamaián, a Szociáldemokrata Párt (PSD) bővített elnökségének kihelyezett ülésén. A kormányfő szerint ez az őszi parlamenti ülésszak legfontosabb feladata.

A tervek szerint az 1998-ban létrehozott fejlesztési régiók kapnak közigazgatási hatásköröket. Ehhez elvileg módosítani kell az alkotmányt, viszont a kormányfő szerint nincs akadálya annak, hogy a parlament már az alaptörvény elfogadása előtt rendelkezzen a közigazgatási régiókról, vélhetően későbbi hatállyal.

A kormányzó Szociálliberális Unió (USL) eredetileg októberben le akarta zárni a közigazgatási reformot, de az alkotmánybíróság felborította a terveit. A taláros testület június végén kimondta, hogy csak egy év múlva alkalmazható a – jelenlegi ötvenről harminc százalékra – leszállított népszavazási küszöb. Az USL ezek után attól tartott, hogy meghiúsulhat az alkotmánymódosítás, ha az azt szentesíteni hivatott népszavazás érvénytelen lesz a nehezen teljesíthető, ötvenszázalékos küszöb miatt.

A romániai magyar politikai szervezetek ellenzik a fejlesztési régiók közigazgatási hatáskörrel való felruházását, mivel attól tartanak, hogy a magyarság politikai súlyvesztéséhez vezethet. Jelenleg a három székelyföldi megye (Maros, Hargita és Kovászna) Brassó, Fehér és Szeben megyével közösen alkotja a központi fejlesztési régiót, amelyben a magyarság aránya a 30 százalékot sem éri el.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szeptembertől tiltakozó akciókat szervez a régióátszervezés ellen, illetve kezdeményezi helyi népszavazások kiírását az ügyben.

A pénteki tanácskozáson Ponta által ismertetett elképzelés szerint egyébként Brassó és Szeben megye külön régiót alkotna, de a székelyföldi magyarok aránya ebben az esetben is 50 százalék alatt maradna a központi régióban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.