Bukarest kölcsönből fizetné a nyugdíjakat is

A kormányzati ügynökségek több mint a felét megszüntette a román kabinet a gazdasági válságra és az egyre apadó költségvetési bevételekre hivatkozva. Traian Basescu elnök szerint az állami apparátus karcsúsítása 10-15 ezer személy menesztését jelenti a kormányzati ügynökségektől és más felszámolt állami intézményekből.

Emil Boc miniszterelnök elmondta: a kormány szerdai ülésén úgy döntöttek, hogy a meglévő 226 kormányzati ügynökségből mindössze 107 marad meg, ezáltal a költségvetés 100 millió euró körüli megtakarítással számolhat. - Egyenként elemeztük a miniszterekkel valamennyi ügynökség helyzetét az elmúlt hetekben, és az összevonások és felszámolások nyomán 107 ügynökség megtartása mellett döntöttünk. Ezek közül 33 ügynökség működtetése uniós kötelességünk - mondta a miniszterelnök.

Árvíz elől kitelepített román asszony tisztítja tűzhelyét Rast faluban 2006-ban
An elderly Romanian woman cleans her oven in a camp where evacuees that fled the flooded village of Rast are housed, near the Danube River, 300 km (186 miles) southwest of Bucharest April 22, 2006. Romania prepared to breached a major dike in the Danube delta on Friday to protect low-lying fishing villages and farmland as the swollen river spread more havoc across southeast Europe. Almost 8,000 people have fled their homes in the Balkans, and authorities in Romania, the worst hit country, said they were readying to evacuate hundreds more. REUTERS/Bogdan Cristel

A költségvetés csupán a felszámolandó ügynökségek 9200 alkalmazottjának elbocsátása réven több mint 50 millió eurót spórol meg. Másik kormánydöntés értelmében a megmaradó ügynökségek alkalmazottai ezentúl egységes bért kapnak, s bevételeiket a jövőben az ügynökségeknek be kell majd fizetniük a költségvetésbe, abból semmilyen költségek nem fedezhetnek. Így a megtakarított összeg, további 50 millióval, 100 millió euróra növekszik.

A következőkben megvizsgálják a szállítási tárcának alárendelt mintegy 60 kereskedelmi társaság helyzetét is, és ott is elvégzik a szükséges karcsúsítást. Szombaton pedig a kabinet az egységes - a kiemelt állami béreket és nyugellátmányokat megszüntető - bérezésről szóló törvényt is megvitatja – tette hozzá Boc.

Traian Basescu államfő üdvözölte a kormány döntéseit. Közölte: a válság körülményei között a költségvetési alkalmazottak létszámát legalább 20 százalékkal kell csökkenteni. Hangsúlyozta, a megszüntetett intézmények alkalmazottait „nem teszik ki az utcára, azok nyugodtan mehetnek munkanélküli segélyre”.

Az államfő a felelősséget a 2008 novemberében leköszönt liberális-RMDSZ kormányra hárította, amelyik szerinte 3,2 milliárd eurót költött el megalapozatlanul csak az országos fejlesztési alapból, s most ennek a pénznek a hiányát nyögi az ország. Az elnök egyben közölte, hogy az export igen nagy mértékben csökkent, ami javította ugyan a külkereskedelmi mérleg hiányát, de nagyságrendekkel kevesebb bevételt hoz a költségvetésnek is. Ez egyik oka annak, hogy jelenleg a költségvetési deficit 8-8,5 százalék körül mozog.

Basescu leszögezte: igyekszik rávenni a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) arra, hogy a Romániának nyújtott kölcsön második részlete ne a jegybankhoz, hanem a költségvetésbe kerüljön, és azt a kormány a nyugdíjak és a bérek fizetésére, valamint beruházásokra fordíthassa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.