Bukarest kioktatta a magyar nagykövetet

Romániának nem állt szándékában megakadályozni Sólyom László hétvégi székelyföldi látogatását – szögezi le az a román külügyi közlemény, amelyet azután adtak ki, hogy a bukaresti magyar nagykövet jegyzékben tiltakozott az út korlátozása ellen.

Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet kedden délelőtt átadta a magyar külügyminisztérium jegyzékét a román külügyminisztériumban Bogdan Mazuru államtitkárnak. A dokumentumban a magyar fél Sólyom László múlt hét végi erdélyi látogatásával kapcsolatos eseményekre reagált, diplomáciai szabályok szerint magyarázatot kért a látogatás útjába gördített román hatósági akadályokról.

Sólyom László ünnepi beszéde a nyergestetői megemlékezésen Markó Béla és Tőkés László társaságában. A jobb szélen Füzes Oszkár nagykövet
Sólyom László ünnepi beszéde a nyergestetői megemlékezésen Markó Béla és Tőkés László társaságában. A jobb szélen Füzes Oszkár nagykövet

A román tárca a két diplomata megbeszélését követően közleményt adott ki. Ebben a román fél rögzítette a jegyzék átvételének a tényét, emlékeztetett a két ország stratégiai partnerségére, majd kifejtette, hogy – a szabad mozgáshoz való jogot tiszteletben tartva – sem a múltban, sem jelenleg nem állt szándékában akadályozni a magyar hivatalosságok romániai magánlátogatásait.

A Népszabadság kolozsvári tudósítói irodájába eljuttatott közlemény mindazonáltal leszögezi: „A magánlátogatások bejelentésének és megszervezésének a módja tiszteletben kell hogy tartsa a diplomáciai normákat és szokásjogot”. Továbbá azt, hogy „a diplomáciai dokumentumoknak és a politikai nyilatkozatoknak tiszteletben kell tartaniuk a romániai közigazgatási egységek és hatóságok hivatalos elnevezéseit, ebben a tekintetben ugyanis a tévedések, a hozzávetőleges megfogalmazások és az interpretálható információk elfogadhatatlanok”.

A román külügyi dokumentum hangsúlyozza, hogy a partneri országokból érkező, Románia területén akár magánlátogatások alkalmával megnyilvánuló hivatalos személyeknek Románia alkotmányát tiszteletben kell tartaniuk, ugyanúgy, ahogyan ezt a külföldre magánlátogatásra utazó román hivatalos személyek teszik a felkeresett országok alkotmányának vonatkozásában.

A román fél közleménye rámutat: Füzes és Mazuru a két ország közötti egyetértés és stratégiai partnerség megszilárdításáért szálltak síkra. Kötelezi erre a két partnert az együttes kormányülések gyakorlata, a közös érdekek, valamint a tavalyi, ötmilliárd eurót meghaladó kétoldalú kereskedelmi eredmény.

A magyar nagykövet a megbeszélés tartalmáról lapunknak nem kívánt nyilatkozni. Diplomáciai körökhöz közeli bukaresti forrásaink szerint a román fél belátta, hogy a Sólyom-látogatás ügyében elhamarkodottan cselekedett, a magyar félnek pedig be kellett látnia, hogy a román ingerültségre a látogatást bejelentő jegyzék nem eléggé körültekintő megfogalmazásával okot szolgáltatott.

Markó Béla keddi bukaresti sajtóértekezletén kijelentette: a Sólyom László elnök repülőgépétől megvont leszállási engedély „baleset, s nem pedig incidens volt”. - Jó lenne ezt a fejezetet mielőbb bezárnunk, és úgy tekintenünk rá, mint egy eltérésre attól az iránytól, amelybe valamennyiünknek haladnunk kell. Tanulnunk kell az esetből, de egyben kötelességünk lezárni ezt az ügyet – mondta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.