Bugárék ajánlata: az MKP jelöltjei induljanak a Híd választási listáján

„A rendelkezésre álló adatok alapján úgy látjuk, a két párt választási koalíciója nem hozná meg a kívánt eredményt. Mivel a koalíciók parlamentbe való jutásának a küszöbe nem öt, hanem hét százalék, félő, hogy a regionális politikusaink közötti ellentétek veszélyeztetnék a szükséges eredmény elérését” – véli a Híd elnöke.

A pozsonyi Új Szó keddi számában Bugár Béla nyílt levélben ajánlotta fel Berényi Józsefnek, hogy a Magyar Koalíció Pártjának jelöltjei induljanak a Híd párt választási listáján. „Parlamenti-, valamint  kormánypártként fontosnak tartjuk, hogy a szlovákiai magyar kisebbség hangsúlyos és hatékony képviselethez jusson  a márciusi előrehozott választásokon. A rendelkezésre álló adatok alapján úgy látjuk, a két párt választási koalíciója nem hozná meg a kívánt eredményt. Mivel a koalíciók parlamentbe való jutásának a küszöbe nem öt, hanem hét százalék, félő, hogy a regionális politikusaink közötti ellentétek veszélyeztetnék a szükséges eredmény elérését. Be kell látnunk, hogy a Híd és az MKP esetében nem érvényes az a képlet, miszerint ha együtt indulnánk, akkor a két párt jelenlegi támogatottsága összeadódna. Ezért csak olyan megoldásban gondolkodhatunk, amellyel mindkét párt megőrizheti politikai hitelességét“ - érvel a Híd elnöke. Aki a továbbiakban kifejti, hogy a lerövidített megbizatási időszakban a Híd jelentős koalíciós potenciálra tett szert, amelyet készek megosztani a Magyar Koalíció Pártjával, többek között azért is, mert a szlovákiai magyarság érdekeit ellenzékben nem lehet hatékonyan képviselni – szögezte le Bugár Béla, aki a levelét a Híd országos választmányának meghatalmazásával írta. Ugyanez a testület az elmúlt hét végén úgy döntött, hogy a Híd nem lép politikai szövetségre a Magyar Koalíció Pártjával.

Bugár Béla söröshordóval a kezében egy 2006-os kampányrendezvényen. Van egy ajánlata
Bugár Béla (söröshordóval a kezében) kampányrendezvényen

Lapunk megkeresésére Berényi József elmondta: - Nem értjük, miért zárta ki már ilyen hamar a Híd a koalíciós tárgyalások lehetőségét is a Magyar Koalíció Pártjával, hiszen a végső döntést december 10-ig lehet meghozni. A döntéshozatal előtt meg kellett volna hallgatni a haza magyar közösség véleményét a koalíciós alkuról vagy más együttműködésről. Azután pedig megvizsgálhattuk volna választási programjainkat, vajon mennyi a közös nevező bennük – mutatott rá az MKP elnöke. A Híd legújabb ajánlatára ezt válaszolta: - Arról, hogy a két párt együttműködése megsokszorozta vagy éppen csökkentette volna a támogató szavazatok számát, mértékadó felmérést kellett volna készíteni, de ilyen sem volt. Egyébként pedig számunkra nem a bársonyszék a fontos, hanem a szlovákiai magyarság és Dél-Szlovákia erőteljes érdekképviselete. Mi már megtapasztaltuk, hogy a pozsonyi parlamenten, sőt: a kormányon kívül is van élet. A rövidesen nyilvánosságra kerülő népszámlálási adatok alighanem azt igazolják meg, hogy nemzetrészünk erőteljesen asszimilálódik, s ha nem sikerül jelentős jogbővítést elérnünk, akkor megmaradásunk végérvényesen veszélybe kerül. A Magyar Koalíció Pártja ezt a súlyos valóságot felismerve és szem előtt tartva kívánunk ezután is elvszerűen politizálni – nyilatkozta lapunknak Berényi József. További kérdésünkre azt válaszolta, hogy a Híd nyílt levelére az MKP elnöksége még e héten válaszol.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a Híd támogatottsága 5.3 és 7 százalék között mozog, az MKP-ra a megkérdezettek 4-4,5 százaléka voksolna. Jelenleg nagyon magas – csaknem 40 százalékos – a bizonytalan választópolgárok aránya.

Szlovákiában Iveta Radicová kormányának két héttel ezelőtti bukása után a  parlament döntése alapján Ivan Gasparovic államfő március 10-ére írta ki az előrehozott képviselőházi voksolásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.