Bugár megvédte pártját Semjénnel szemben

2010 júniusától a szavazatok tükrében a Híd legitim képviselője a szlovákiai magyaroknak, arról nem is beszélve, hogy a szlovák parlamentben és egyúttal a kormányban is egyedül a Híd képviseli a szlovákiai magyarok érdekeit – szögezte le a pártelnök. Együttműködési szándékot a következő években sem lehet várni a Fidesztől.

Bugár Béla a kormánykoalícióban részt vevő szlovákiai polgári párt elnöke ezzel reagált arra a tényre, hogy a Híd nem kapott meghívást a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) pénteki budapesti tanácskozására. Semjén Zsolt (miniszterelnök-helyettes) már korábban jelezte nekem, hogy a Máért-re csak az etnikai alapú pártok kapnak meghívást. Ez rendben is van, ám 2010 júniusától a szavazatok tükrében a Híd legitim képviselője a szlovákiai magyaroknak, arról nem is beszélve, hogy a szlovák parlamentben és egyúttal a kormányban is egyedül a Híd képviseli a szlovákiai magyarok érdekeit” - jelentette ki Bugár Béla pénteken az MTI tudósítójának kérdésére. Mi tisztességes partneri kapcsolatot szeretnénk kialakítani a magyar kormánnyal, meglátjuk, ők mennyire fognak ránk társként tekinteni - szögezte le Bugár, aki egyben a szlovák parlament alelnöki tisztségét is betölti.

Szlovákiából a MÁÉRT-re a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kapott meghívást, amely a júniusi parlamenti választáson öt százalék alatti támogatással nem került be a törvényhozásba. A Hídnak 14 képviselője van a pozsonyi törvényhozásban. Berényi József, az MKP elnöke - arra a kérdésre, hogy szerinte miért nem kapott a Híd meghívást a MÁÉrt-re - az Új Szó című szlovákiai magyar napilapban pénteken megjelent interjúban azt mondta: „Minden magyar politikai szervezet bekapcsolódhat a MÁÉRT munkájába. A Most-Híd esetében az a probléma, hogy nem magyar szervezetként határozta meg magát, hanem vegyes pártként, és mint ilyen kizárta magát a meghívottak köréből. De végül ez még segíthet is a Most-Hídnak a helyhatósági választásokon, mert a választók hajlamosak támogatni olyan pártot, amelyet megsajnálnak – fejtette ki Berényi. Szlovákiában november végén tartanak helyhatósági választásokat.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke szeptemberben Pozsonyban azt állította, hogy a Fidesz „egyetlen" szlovákiai partnere az MKP, és ez meghatározza a Szlovákia irányában folytatott magyar külpolitikát is. A nemzetpolitikai törekvésekben egyeznek álláspontjaink" - jelentette ki Lezsák. A Híd párttal kapcsolatban Lezsák úgy vélte: a következő években sem lehet várni, hogy a Fidesz együttműködjön ezzel a magyar-szlovák tömörüléssel. Elég nagy a fantáziám, de nem tudom elképzelni, hogy ez megtörténjen - mondta kérdésre válaszolva Lezsák.

Bugár Béla a kézilabdapályán. A Fidesz nem közelít
Bugár Béla magánya – kézilabdapályán és a politikai életben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.