Bugár Béla új zászlót bont

Bugár Béla, továbbá A. Nagy László, Gál Gábor, Bastrnák Tibor parlamenti képviselők ma bejelentik, hogy Híd néven új pártot alapítanak. Vasárnap mindannyian kiléptek a Magyar Koalíció Pártjából. Ugyanígy döntött az MKP Országos Testületének mintegy harminc tagja, továbbá több megyei tisztségviselő és számos polgármester is.

Értesüléseinket a volt pártelnök megerősítette. Bugár Béla lapunknak nyilatkozva elmondta azt is, hogy ve hét végén a csallóközi Egyházkarcsán gyűlést tartanak, amelyen megkezdik a politikai tömörülés bejegyzéséhez szükséges tízezer támogató aláírás gyűjtését. "A jelenlegi pártvezetés módszerei, félreérthető megnyilvánulásai elfogadhatatlanok számunkra. Miután nem sikerült velük egyezségre jutnunk a párton belüli kisebbségi platform megalakításáról, nem maradt más megoldásunk" - érvelt Bugár Béla.

"Viszatérünk a Magyar Koalíció Pártjának egykori, s az utóbbi időben egyre inkább mellőzött értékeihez, elsősorban a szavahihetőséghez, a valóban konzervatív értékrendhez, amelyben a radikalizmusnak, továbbá a kiszámíthatatlanságnak nincs helye. Olyan pártot szeretnénk, amely a magyarok és a szlovákok, illetve a magyarok és a magyarok közötti együttműködést erősíti. Tudatosítjuk, hogy a szlovákiai magyarság gazdasági, szociális és közösségi céljait csak a demokratikus szlovák erőkkel együttműködve érhetjük el. Példaként a révkomáromi Selye János Egyetemet említem, amely nem jöhetett volna létre, ha akkori kormánypárti szövetségeseink nem hagyják jóvá a megalapítását a pozsonyi parlamentben" - nyilatkozta lapunknak Bugár.

Megkeresésünkre Csáky Pál leszögezte: Bugár Béla és több társa nem az MKP szétverésére kapott mandátumot a választópolgároktól. Rossz és meggondolatlan döntést hoztak, amelynek következtében alighanem egymással fogunk viaskodni, bizonyos erők legnagyobb kárörömére. A szlovákiai magyaroknak egyetlen olyan pártja van, amely valóban a miénk, ez pedig az MKP, ahol minden jószándékú tagnak továbbra is helye és tere van. A kialakult helyzettel a párt Országos Testülete június 13-án foglalkozik majd - nyilatkozta lapunknak az MKP elnöke.

Juraj Marusiak szlovák politológus szerint az új szlovákiai pártnak az egy év múlva sorra kerülő parlamenti választásokig elég kevés ideje van a felzárkózáshoz, ezért mielőbb olyan programmal kell előrukkolnia, amely sok választópolgárt szólít meg. Legvalószínűbbnek viszont azt tartja, hogy az MKP és a Híd egymás pozícióit, parlamentbe való bejutásuk esélyeit gyengítheti. Kollégája, Michal Horský viszont a TA 3 pozsonyi hírtelevíziónak azt fejtegette, hogy az MKP a három elődpárt több mint egy évtizeddel ezelőtti egyesülése óta olyan gyűjtúpártként működött, amelyben az egyetlen közös nevező a nemzetiségi hovatartozás volt. - Most különböző értékrend mentén szerveződhetnek újra, s a választások előtt akár koalícióra is léphetnek. Csáky Pál ezt a lehetőséget kizárta.

Bugár Béla és Csáky Pál
Bugár Béla és Csáky Pál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.