Fico csak a szlovákokkal szúrt ki

Száztizenegyen vesztették el eddig a szlovák állampolgárságukat a még mindig érvényben levő állampolgársági törvény miatt Szlovákiában. Ebből mindössze kilencen magyarok. Legtöbben cseh (47), továbbá német (18), illetve osztrák (16) állampolgárok lettek.

Egyre többen háborognak is, hogy a törvény a tavalyi kormányváltás ellenére még mindig hatályos. – Az egyik leányom öt éve ment férhez Csehországba, ő szlovák állampolgár is maradt, a húga  tavaly karácsonykor lépett frigyre a közeli Brünnben, de ő már nem lehet kettős állampolgár. Hát miféle jogállam ez?  - háborgott sokak nevében az aktuálne.sk internetes portálon egy zsolnai (Zilina) édesanya. Egy kelet-szlovákiai férfi tavaly ősszel kapta meg a kanadai állampolgárságot, de a családjával néhány év múlva szeretne visszatérni szülővárosába, Poprádra. - Tősgyökeres szlovák létemre nem lesz szlovák állampolgárságom? De még a gyermekeimnek sem? - kesergett a pozsonyi Sme napilapban.

A patthelyzetet múlt héten Gubík László lévai fiatalember – jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem  joghallgatója – igyekezett megtörni. Bejelentette, hogy Soltvadkerten letette a magyar állampolgársági esküt, de nem hajlandó lemondani a szlovákról. Ha pedig a pozsonyi hatóságok valóban megfosztják őt ettől, akkor  azonnal fellebbez, mert a szlovák alkotmány szerint saját akaratán kívül erről nem dönthetnek. Elhatározásához az MKP ifjúsági szervezetének, a Via Novának több tagja is csatlakozott. Mindannyian eltökéltek abban, hogy akár a strasbourgi emberjogi bírósághoz is elmennek jogorvoslatért. Ez nem lesz egyszerű, mert néhány szakértő már most figyelmeztet arra, hogy az állampolgársági kérdéseket az Európai Emberi Jogi Egyezmény nem tartalmazza.

Mint emlékezetes, nem sokkal azután, hogy  tavaly megbukott Robert Fico populista-nacionalista koalíciója, Iveta Radicová színre lépő, négypárti kabinetje  programjában vállalta, hogy módosítja azokat a törvényeket, amelyek nem voltak összhangban az emberi jogi elvekkel. Ennek alapján a kormánypárti Híd-Most képviselői beterjesztették módosító tervezetüket, amely újra elismerné Szlovákiában is a kettős állampolgárságot. Ahogy az a Fico-kabinet döntése előtt legális volt. Bugár Béláék azonban a végszavazás előtt visszavonták az indítványukat, mert néhány kormánypárti politikus az ellenzékbe szorult, Robert Fico vezette Smer és a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselőivel olyan módosító javaslatot fogadott el, amely alapján csak az a szlovákiai személy lehet törvényesen kettős állampolgár, aki már legalább egy évet külföldön tanult vagy ott munkát vállalt, esetleg közeli hozzátartozói élnek a másik országban.  Ezzel nyilvánvalóan a dél-szlovákiai magyarok kettős állampolgárságát igyekeztek megtorpedózni.

A Magyar Koalíció Pártjának elnöke, Berényi József szerint a Híd a tehetetlenségét igazolja, hogy hónapok óta képtelen elérni a törvénymódosítást. Az MKP elnöke szerint arra kell törekedni, hogy saját akaratán kívül senki se veszítse el állampolgárságát, mert a jelenlegi gyakorlat a szlovák nacionalista pártoknak felel meg. - Ha a szlovákiai magyarok nagyobb számban veszítenék el szlovák állampolgárságukat, akkor jelentősen csökkennének az érdekérvényesítés lehetőségei – érvelt Berényi.  Bugár Béla viszont azt hangoztatja, hogy koalíciós partnereik politikai akarata nélkül lehetetlen a módosítás. Mindenesetre a jövő heti Kormánykoalíciós Tanácson újra szorgalmazni fogja a kormányprogramban is szereplő ígéret valóra váltását, s a kassai székhelyű Alkotmánybírósághoz is kívánnak fordulni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.