Bugár: Orbán ne avatkozzon bele a munkákba

A Híd magyar-szlovák párt elnöke szerint a magyar miniszterelnök néha azt a látszatot kelti, mintha nyilatkozataival megpróbálná befolyásolni a szlovák parlament vitáját.

Bugár Béla szerint Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke néha azt a látszatot kelti, mintha nyilatkozataival megpróbálná befolyásolni a szlovák parlament vitáját; lépéseivel pedig gyakran bonyolultabbá teszi a Híd magyar-szlovák párt helyzetét, amely igyekszik reális megoldásokat találni a szlovákiai nemzetiségi problémákra.

"A magam részéről nem kívánom, hogy Orbán Viktor ily módon beavatkozzon akár a mi (Híd), akár a parlament törvényalkotói kezdeményezéseibe" - jelentette ki a Híd elnöke a TA3 pozsonyi hírtelevízió szombati vitaműsorában.

A "magyar téma" a szlovák televíziók és a közrádió hétvégi vitaműsorainak mindegyikében kiemelkedő teret kapott.

"Jelzés értékű, hogy amikor közelednek a parlamenti választások, a magyar parlament két héttel előttük törvényt fogad el a kettős állampolgárságról, a nacionalisták felébredtek és tudják, mi történt" - példálózott Bugár.

"Arról tanácskozunk, hogy finomítsuk a még a Fico-kormány által elfogadott állampolgársági ellentörvényt. Abban a pillanatban a Fidesz képviselői a magyar nemzet egyesítéséről beszélnek. Szó van arról, lesz valamiféle kampány, hogy az emberek kérjék a magyar állampolgárságot" - tette hozzá.

Nagy probléma

"És most, amikor a kisebbségek nyelvéről tárgyalunk, ami úgy gondolom fontosabb, mint a választási törvény vagy bármi más Magyarországon, mert a Szlovák Köztársaság állampolgárait érinti, mit tesz Orbán Viktor? Kijelenti, hogy választójogot adunk. Mintha ily módon be akarna avatkozni a parlamenti vitába. És be is avatkozott, mert abban a pillanatban, amikor ezt Orbán kimondta, minden ellenzéki felszólaló ezt vágta az arcunkba, mintha erről mi tehetnénk" - fejtette ki a Híd elnöke.

A kettős állampolgárságú külhoni magyarok választójogát Bugár problematikusnak minősítette. "Számunkra ez nagy probléma. A magam részéről nem tartom kívánatosnak, hogy a Szlovák Köztársaság állampolgárait bevonják a választási kampányba, akár Szlovákia, akár Magyarország területén, aszerint milyen választójogot adnak" - jelentette ki a politikus.

Bugár ellenzi az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) kezdeményezését, hogy rendkívüli ülésen vitassák meg a Szlovákiát érintő magyar politikát, s valamiféle határozatot fogadjanak el.

Pavol Paska, a Smer alelnöke szintén a hírtelevízióban úgy vélte: Budapest tudatosan arra törekszik, hogy valamiféle "magyar teret" alakítson ki Magyarország határain túl. "Minden arra vall, hogy nagyon racionális projektről van szó, amelyben érthető lépések vannak, amelyek megerősítenek minket abban, hogy a Szlovák Köztársaság nemzeti és állami érdekei veszélyben vannak" - jelentette ki Paska.

A politikus szerint a kettős állampolgárság és a választójog kérdését európai szinten kellene rendezni. Hasonlóan vélekedett Bugár is.

Chmel: a Hídnak nincs kapcsolata Budapesttel

Rudolf Chmel szlovák emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes (Híd) pénteken a pozsonyi parlamentben hívta fel a szlovák ellenzék figyelmét arra, hogy alaptalan állandóan azzal vádolni a Hidat, hogy Orbán és a Fidesz politikáját valósítja meg. Szerinte a Hídnak nincs semmiféle kapcsolata Budapesttel, a Fidesszel vagy Orbán Viktorral.

"Szó szerint nincs semmiféle kapcsolatunk. Az okokról most nem fogok beszélni, de szuverén párt vagyunk, s ha megengedik: a mi büszkeségünk nem etnikai alapokon nyugszik, hanem szélesebb egyetemes és mélyebb humánus érzésen" - üzente az ellenzéknek Chmel.

(hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.