Bugár: az Alkotmánybírósághoz fordulunk a kettős állampolgárság ügyében

Végrehajthatatlan és alkotmányellenes a szlovák állampolgárságról rendelkező törvény, ezért a Robert Fico kormányának regnálása alatt elfogadott jogszabályt érvényteleníteni kell – jelentette ki tegnap Bugár Béla.

A Most-Híd párt elnöke rámutatott, hogy a  még mindig hatályos jogi norma abszurd rendelkezése (aki kéri és megkapja más ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot) miatt immár immár 111 személyt fosztottak meg szlovák állampolgárságától, holott ezt egyikük sem akarta.

– Ez így nem mehet tovább – hangsúlyozta. Bejelentette azt is, hogy pártja az Alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért, ezért már megkezdték a tárgyalásokat politikai szövetségeseikkel annak érdekében, hogy mielőbb megszerezzék a beadványhoz szükséges harminc támogató aláírást. Ugyanis a Hídnak csupán tizennégy képviselője van a parlamentben.

Ján Figel, az ugyancsak kormánypárti szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke szerint viszont a jogszabályt nem eltörölni, hanem mielőbb módosítani kell. A Fico-féle törvény szerinte főleg a budapesti állampolgársági törvényre, s a magyarországi belpolitikai fejleményekre reagált, de nem tartotta szem előtt Szlovákia érdekeit és igényeit. – Ezért úgy kell módosítani ezt a jogszbályt, hogy lehetővé tegye a kettős állampolgárságot Szlovákiában is, de a nemzetközileg elfogadott elvek alapján – jelentette ki. További konkrétumokkal azonban nem szolgált.

A Magyar Koalíció Pártja ifjúsági szervezetének, a Via Novának vezetői tegnap bejelentették, hogy csaknem százan, közösen kérték a magyar állampolgárságot, de a szlovákról egyikük sem hajlandó lemondani. Közölték azt is, hogy szeptember 1-jére Révkomáromban tüntetést szerveznek a kettős állampolgáság szlovákiai elismerése érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.