Budapestre hívta Ban Ki Munt az új magyar ENSZ-nagykövet

Budapesti látogatásra hívta meg Ban Ki Munt az új magyar ENSZ-nagykövet, Horváthné Fekszi Márta, amikor átadta megbízólevelét kedden New Yorkban a világszervezet főtitkárának.

A főtitkár "meglepően meleg hangon" szólt Magyarországról, ahol már többször is látogatást tett, egyebek között bécsi nagykövetként; mint mondta, erős hatást tett rá a magyar kultúra - tájékoztatta az MTI-t a misszióvezető.

A dél-koreai Ban Ki Mun a találkozón felidézte, hogy az 1956-os magyar forradalom idején iskolatitkár volt, és a világsajtóban megjelent hírek alapján felhívást fogalmazott meg arról, hogy a társai álljanak ki a magyarok mellett.

Horváthné Fekszi Márta átnyújtotta azt a részvétnyilvánító levelet, amelyet Sólyom László köztársasági elnök Ban Ki Munnak címzett a haiti tragédia ügyében. A friss nagykövet jelezte, hogy Magyarország az ENSZ Biztonsági Tanács nem állandó tagsági helyére pályázik a 2012-13-as időszakban.

Az MTI-nek elmondta: figyelemmel fogja kísérni, hogy Ban Ki Mun mikor utazik Európába, és igyekszik majd elérni, hogy magyarországi látogatás is szerepeljen programjában, amikor felkereshetné a "pici ENSZ-központtá" váló Budapesten egyebek mellett a menekültügyi hivatalt, a migrációs központot és a Vöröskeresztet.

A New York-i magyar ENSZ-misszió vezetője - aki Bródi Gábort váltja a poszton - 1954-ben Pécsen született és 1977 óta dolgozik a

Külügyminisztériumban. Jelenlegi megbízatása előtt, 2009 áprilisától novemberéig a Külügyminisztérium kabinetfőnöke volt, azt megelőzőleg, 2006 és 2009 között államtitkárként dolgozott a tárcánál. Első külföldi kiküldetését az akkor még a Szovjetunió részét képező Ukrajnában töltötte, 1979-től 1982-ig a kijevi főkonzulátus munkatársa volt. Szintén konzulként dolgozott 1989 és 1991 között a bécsi magyar nagykövetségen, 1997-től 2001-ig Los Angelesben irányította a főkonzulátus munkáját.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.