Budapesti egyetemista vitte utcára a románokat

Egy budapesti egyetemista szervezte a szombat-vasárnapi kolozsvári tüntetéseket. A temesvári hasonló megmozdulás ötletgazdájának is vannak magyar gyökerei.
A 23 éves Andrei Farcas a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) mester szakos középkori történelemből. Amikor november 2-án este látta, hogy román állampolgárok ezrei állnak sorban a külföldi szavazókörök előtt, és nem tudnak szavazni, létrehozott egy Facebook-eseményt, amelyhez nagyon gyorsan több ezren csatlakoztak. (A tüntetések nyomán, hétfőn Titus Corlatean román külügyminiszter lemondott tisztségéről.)

A körülbelül tízezer fős temesvári tüntetést Andrei Farcas egyik barátja szervezte. Edwin Sebastian Marc apja tősgyökeres erdélyi román, anyai részről viszont német és magyar felmenői is vannak. A sváb nagyszülőket a német állam megvásárolta a Ceausescu-diktatúrától, Edwin már Németországban született, és a nagyszülők ulmi házában nőtt fel. Amint az Adevarulnak nyilatkozva elmondta, a svábokat és a szászokat a lengyel és az orosz bevándorlókhoz hasonlóan kezelték Németországban, ezért a család visszatért Temesvárra.

"Három kultúra befolyásolt: mindenekelőtt a román, majd a német és végül a magyar. Ily módon meglehetősen objektíven látom az erdélyi és a bánsági helyzetet" – nyilatkozta a temesvári fiatalember.

Andrei Farcas ezzel szemben száz százalékban románnak tartja magát. – Semmi közöm a magyar kormányhoz, ahogy azt rólam elterjesztették a szombati tüntetés után. Egy budapesti magánegyetemen tanulok, ahol a kurzusok angol nyelven zajlanak. Én román vagyok. Az anyám szülei pedig magyarok voltak, de ő a népszámláláson románnak vallotta magát. Otthon románul beszélünk – nyilatkozta a kolozsvári tüntetések szervezője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.