Budapesten írják a román kormánybukás forgatókönyvét?

Magyar példával buzdította a román kormányt a megszorítások végrehajtására Traian Basescu elnök, aki Emil Boc miniszterelnökkel együtt könnyen belebukhat a tanári bérek körül kialakult vitába. Egy sztrájkfenyegetés miatt majdnem befagyasztották a tanévet.

Politikai válsághoz vezethet Romániában a tanári bérek kérdése. Tavaly ősszel a parlament nagy többséggel 50 százalékos emelést szavazott meg a pedagógusnak, most azonban a válság okán a bérek 20 százalékos csökkentése látszik valószínűnek.

Az oktatók szakszervezetei már május 5-ére sztrájkot hirdettek, ami a hetedikes és nyolcadikos diákok országos dolgozatírását is érintette, s akár a tanév befagyasztását jelenthette volna. A dolgozatok osztályzata nélkül ugyanis nem tarthatták volna meg a középiskolai felvételiket sem.

A héten a szakszervezetek folyamatosan tárgyaltak a szaktárca vezetőivel, végül a kormánnyal sikerült megállapodásra jutniuk. Egyelőre meghatározatlan időre elnapolták a sztrájkot, de félő, hogy a béke nem bizonyul tartósnak.

A költségvetési megszorítások miatt ugyanis az oktatási minisztérium büdzséjét 6 százalékkal csökkentették, s a szakszervezetek szerint ez a bérek mintegy 20 százalékos csökkenését jelenti. Emil Boc miniszterelnök kijelentette: a kormány mindent megtesz az oktatók bérköveteléseinek megoldása érdekében, de semmilyen konkrét megoldást nem vázolt fel. Gheorghe Pogea pénzügyminiszter, aki a pedagógusokkal kötött megállapodást szintén aláírta, vállalta, hogy a béreket változatlan szinten kifizetik.

Traian Basescu államfő viszont televíziós adásban vallotta be: tévedett, amikor tavaly ősszel kihirdette a parlament által elfogadott, a tanárok 50 százalékos béremeléséről szóló törvényt. Az elnök hozzátette: ennek a tévedésnek vállalja a politikai következményeit.

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (NLP) azonban Basescu lemondását követeli, a tavaly ősszel még kormányon lévő liberálisok ugyanis az utolsó pillanatban figyelmeztették a törvényhozást, hogy a bérkiegészítésre nem lesz pénz.

A kormányfő is nehéz helyzetbe került, a héten a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által jóváhagyott közel 13 milliárd eurós készenléti hitel feltételeként vállalta ugyanis a bérek befagyasztását. Sőt, azt is, hogy a kabinet májusban kidolgozza az állami alkalmazottak egységes bérezéséről szóló törvényt, amely szüntesse meg bizonyos kategóriák - így elsősorban a rendfenntartó erők, a katonaság, a titkosszolgálatok és különböző kormányzati szervek alkalmazottainak – az átlagbérnél sokszorosan magasabb juttatásait.

Az államelnök szerint a kormánynak végre kell hajtania a megszorításokat, és az sem kizárt, hogy ebbe bele fog majd bukni. Basescu Magyarországgal példálódzott, ahol „25 százalékra emelték az áfát, és csökkentették a nyugdíjakat”, és Spanyolország nehéz helyzetét is felhozta, ahol szerinte a munkanélküliség már 17 százalékos. Bár az államfő megértést kért, a pedagógusok mellett azonban a többi román közalkalmazott sem hajlandó belemenni a bércsökkentésbe.

Traian Basescu. Homályos kilátások
Traian Basescu. Homályos kilátások
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.