Budapest lett a KKE-Kína együttműködés turisztikai regionális központja

Budapest lett a Kelet-Közép-Európa-Kína együttműködés turisztikai regionális központja - jelentette be Orbán Viktor a Bukarestben zajló KKE-Kína csúcstalálkozón a közmédiának kedden.

"Létrehoztuk a kínai-közép-európai együttműködés turisztikai regionális központját Budapesten, tehát ennek a 16 országnak és Kínának az együttműködését a turizmus szempontjából Budapestről és Budapesten fogjuk szervezni" - mondta a magyar kormányfő.

A zárt ajtók mögött zajló második KKE-Kína csúcstalálkozón Kína és a házigazda Románia mellett Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia miniszterelnöke, valamint Lettország külügyminisztere volt jelen.

Orbán Viktor szerint a csúcstalálkozó konkrét eredményei közül első helyre kívánkozik az a megállapodás, amelyet hétfői kétoldalú megbeszélései alkalmával kötött a kínai és szerb miniszterelnökkel a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítéséről. "Egy nagyon gyors összeköttetést fogunk létrehozni, és ezt abból a pénzügyi alapból fogjuk finanszírozni, amit még egy évvel ezelőtt a kínaiak állítottak föl a közép-európai beruházások támogatása érdekében" - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor - mint mondta - a keddi csúcstalálkozón bejelentette, hogy már három Konfuciusz Intézet van Magyarországon és a negyedik is hamarosan létrejön. Arról is beszámolt, hogy az egy évvel korábbi megállapodásnak megfelelően Magyarország létrehozta a kínai nyelvtanárok regionális továbbképző intézetét Budapesten, ahová az egész közép-európai térségből érkeznek a kínai nyelvet tanító és továbbképzést igénylő pedagógusok, illetve nyelvtanárok.

A középtávú együttműködést illetően a bukaresti tanácskozás résztvevői megállapodtak abban, hogy minden évben lesz KKE-Kína miniszterelnöki csúcstalálkozó, mindig lesz ezzel párhuzamosan üzleti fórum, és támogatják a Kínába történő árukivitelt - közölte a miniszterelnök. Hozzátette: a kínai miniszterelnökkel megállapodtak az élelmiszerexportok növeléséről, illetve további kínai beruházások előkészítését kezdték meg Budapesten.

Orbán Viktor - mint mondta - a csúcstalálkozón kifejtette azon álláspontját, miszerint az európai válságból az európaiak nem tudnak kikászálódni szabadkereskedelmi megállapodások és szélesebb kereskedelmi együttműködések kiépítése nélkül. Magyarország ezért támogatja az Amerikával, illetve Japánnal létrehozandó európai uniós szabadkereskedelmi megállapodásokat, valamint szorgalmazza, hogy Kínával is minél szabadabban tudjon kereskedni az európai kontinens.

"Más módon kell gondolkodnunk, a világ megváltozott és nem lesz többé olyan, mint a válság előtt volt, és ebben az új világban Kínának meghatározó szerepe lesz, tehát mindannyiunknak, benne az európaiaknak az az érdekünk, hogy jó, kölcsönös előnyökön nyugvó viszonyt alakítsunk ki Kínával" - zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.