Eltörölnék a vízumkényszert a kínaiak ellen

Jövőre Prágában új közép-európai kirendeltséget nyit Kína egyik legnagyobb pénz-és hitelintézete, erről állapodott meg hivatalos kínai látogatása során a Bank of China vezetőivel Milos Zeman.
A cseh államfő a két ország vállalkozóinak és más gazdasági szakembereinek fórumán bejelentette azt is, hogy mérlegelik a Csehországba érkező kínai diplomaták vízumkényszerének eltörlését.

„Uniós tagországként kötve vagyunk a közös szabályokhoz, ugyanakkor szorgalmazni fogjuk Brüsszelben más kínai állampolgárok vízumigénylésével kapcsolatos eljárás egyszerűsítését, belátható időn belül a vízumkényszer eltörlését. Meggyőződésem, hogy a jövőben a világ egyetlen országában ilyen döntést hoznak minden külföldi állampolgárral szemben" - hangsúlyozta a cseh elnök.

A Bank of China a posztszocialista országok közül először 2003.február 10-én Budapesten nyitotta meg első bankfiókját, idén márciusban pedig a másikat. A Kína Online szerint ez a pénzintézet jelenleg a világ 32 országában 586 bankfiókkal van jelen. Az intézmény tavalyi mérlegfőösszege meghaladta a 60 milliárd forintot, az adózás utáni nyeresége pedig több mint 1,2 milliárd forint volt. Az 1912-ben alapított Bank of China egyébként Kína második legnagyobb hitelintézetének számít, a legnagyobb bankok globális listán pedig a hetedik helyet foglalja el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.