Búcsút intenének Ausztriának a törökök

Elegük lett Ausztriából az ott élő törökök jelentős részének. Ez olvasható ki legalábbis a Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz közel álló Európai Török Demokraták uniója (UETD) friss felméréséből, amely szerint az Ausztriában élő törökök 53,5 százaléka kész lenne azonnal elhagyni az országot és visszatérni Törökországba.

A megkérdezett 1270 török származású, osztrák állampolgársággal rendelkező személy az erősödő iszlámellenességet nevezte meg a kiábrándultság okaként. A válaszadók további 39,8 százaléka is hazatérne, de feltételül szabná, hogy az osztrák állam fizesse vissza nekik a bérükből levont szociális és nyugdíjjárulékot. 

Az osztrák statisztikai hivatal szerint tavaly 273 ezer török származású ember élt az országban, közülük több mint 155 ezren első generációs bevándorlók, míg a többiek már Ausztriában nőttek fel. A közösség tagjai körében 19,8 százalékos a munkanélküliség, az osztrák átlag kétszerese.   

Török tüntetés Bécsben 2015 áprilisában azután, hogy  az osztrák parlament népirtásnak nyilvánította az Oszmán Birodalom területén élő örmények 1915-ös lemészárlását
Török tüntetés Bécsben 2015 áprilisában azután, hogy az osztrák parlament népirtásnak nyilvánította az Oszmán Birodalom területén élő örmények 1915-ös lemészárlását
Leonhard Foeger / Reuters

Az osztrák-török kapcsolatok a júliusi török puccs óta romlottak meg látványosan, nemcsak a politika, hanem a mindennapok szintjén is. Bécs megdöbbent a puccsot elítélő, többezres Erdogan-párti júliusi tüntetésen, amely egy kurd vendéglő szétverésébe torkollott. Christian Kern kancellár (SPÖ) a demokrácia tiszteletére szólította fel a török szervezetek vezetőit. Hasonló szellemben nyilatkozott Sebastian Kurz külügyminiszter (ÖVP) is, mondván, Ausztria nem lehet a török belpolitika színtere.

Kurz felvetésére elsőként a bécsi török nagykövet reagált, aki augusztus végén „konzultációra” elhagyta Ausztriát, s azóta sem tért vissza. A török külügyminiszter rasszizmussal vádolta meg az osztrák vezetést, amely az Európai Unió pozsonyi külügyminiszteri értekezletén egyedüliként követelte, hogy Brüsszel szüntesse meg a csatlakozási tárgyalásokat Ankarával. A bécsi felvetést sértőnek találó török hatóságok válaszul idő előtt leállították osztrák archeológusok Epheszoszban folyó kutatómunkáját. Szeptember elején aztán egy ismert török hackercsoport zavarta meg a schwechati repülőtér irányítói munkáját azért, miután egy Isztambul és London között közlekedő British Airways-gép kényszerleszállást hajtott végre Bécsben, s az osztrák vízummal nem rendelkező  török utasoknak a tranzitban kellett tölteniük az éjszakát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.