Megtalálták a brüsszeli kalapos terrorista búcsúlevelét

A belga nyomozók megtalálták egy kidobott számítógépen azt a búcsúlevelet, amelyet Mohamed Abrini, a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett márciusi robbantásokat végrehajtó terrorkommandó harmadik tagja hagyott hátra - jelentette a helyi média szerdán.

A sajtóban a "kalapos férfiként" ismertté vált Abrini a robbantások előtt néhány perccel még együtt tűnt fel a két öngyilkos merénylővel a légikikötő biztonsági kameráinak felvételein. A férfi azonban feltehetően elbizonytalanodott és mégsem robbantotta fel magát, inkább elmenekült a helyszínről.

A belga nyomozók egy kukában találták meg a búcsúüzenetet tartalmazó számítógépet a brüsszeli Schaerbeek negyedben. A február 2-án létrehozott dokumentumra a lomtárban bukkantak rá.

Az áprilisban őrizetbe vett Mohamed Abrini a levélben a novemberi párizsi merényletek elkövetőit méltatta, hősöknek nevezte őket, majd kijelentette, hogy ő is mártírként fog meghalni, és ezért az anyja bocsánatát kérte - írta a Le Soir című belga napilap. Abrini az üzenetben arról is beszámolt, hogy azután vette fel a kapcsolatot az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, hogy a bátyja 2014-ben öngyilkos robbantást hajtott végre Szíriában.

Elfogása után a férfi, akinek a belga hatóságok gyanúja szerint a párizsi merényletek előkészítésében is szerepe volt, azt mondta a rendőröknek, hogy "a légynek sem tudna ártani".

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, 32-en meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, ezekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.