Búcsú a fegyverektől: lemond Ján Slota

Ján Slota nem jelölti magát elnöknek a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szeptemberi kongresszusán. A szélsőséges politikus csak a képviselői munkának akar élni, miután az SNS épp hogy csak becsusszant a parlamentbe a júniusi választásokon.

– Ez a reális forgatókönyv, a pártelnök eldöntötte, hogy nem indul a pártelnöki funkcióért az SNS szeptemberi kongresszusán - mondta a TASR hírügynökségnek a párt két bennfentese. Ján Slota állítólag „120 százalékosan“ eldöntötte azt is, hogy nem szeretne más pártbeli tisztséget sem vállalni. – Csak képviselői munkájának akar élni - közölte a forrás.

Slota jelenleg Horvátországban nyaral, az SNS-szel kapcsolatos jövőjéről egyelőre nem akart nyilatkozni. Anna Belousovová, az SNS első alelnöke, akit a legesélyesebbnek tartanak az pártelnöki tisztségre, szintén nem kívánta kommentálni az értesüléseket. Csak annyit mondott, beszélni fog a pártelnökkel ezekről a kérdésekről is, ha ő visszatér nyaralásából.

Slota közvetlenül a parlamenti választások után még elképzelhetőnek tartotta, hogy újra indul a pártelnökségért. Az SNS a parlamenti választásokon épp hogy csak bekerült a parlamentbe, a párt 5,07 százalékot ért el, amely jócskán elmarad a négy évvel ezelőtti 11,7 százalékos eredménytől és a Robert Fico fémjelezte Smer oldalán vállalt koalíciós partnerségtől. Slota a pártjával kapcsolatos sorozatos botrányokon túl is lubickolt ebben a szerepben: a Szent Istvánra és Göncz Kingára tett kiszólásain túl vizionált a Szlovákiát megszálló magyar hadseregről, és – négyéves kormányzati ténykedése záróakkordjaként – Trianon-emlékművet avatott Pozsonyban és Révkomáromban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.