Bűbájhadművelet Washingtonban

Végre „itt a tavasz” és „olvad a jég” – a melegedő időjárás és a minap kezdődött washingtoni cseresznyefa-virágzás megihlette az amerikai sajtót. Nem tudnak ugyanis szabadulni a tavaszi hasonlatoktól, amikor azt elemzik, hogy a két nagy párt végre ismét szóba áll egymással, aminek az eddigi eredménye egy kompromisszumos javaslat a fegyvervásárlás szabályozásáról és egy a bevándorlási reformról.

Úgy tűnik, néhány fontos ügyben sikerül a demokratáknak és a republikánusoknak kompromisszumot kötniük, így többévnyi bénultság után azok most kimozdulhatnak a holtpontról.

Szerdán jelentette be Joe Manchin demokrata és Pat Toomey republikánus szenátor, hogy sikerült megegyezniük és elegendő támogatást gyűjteniük egy szenátusi javaslathoz, amely szigorítaná a fegyvervásárlás feltételeit. Ez még csak azt jelenti, hogy a bármiféle szigorítást ellenző republikánus honatyák nem tudják obstrukcióval megakadályozni, hogy vita kezdődjön a javaslatról, ám már ez is nagy előrelépés. Hiszen az utóbbi hetekben már-már úgy tűnt, a tavaly decemberi newtowni vérengzés után a szigorítást szorgalmazó Barack Obama javaslataiból semmi sem lesz. Manchin szerint fontos lépés történt, hiszen, mint a The Washington Post idézte, „csak meg kell nézni, milyen mérgező légkör van itt, azt hogy én mit tapasztaltam itt két és fél éven át!”

A támadófegyverek betiltását már korábban elvetették, így a javaslat legfontosabb eleme, hogy immár a fegyvervásárokon és az interneten történő eladások során is kötelező ellenőrizni, a vásárló nem büntetett előéletű-e. Ezzel egy fontos kiskaput zárnak be. Igaz, ezentúl sem kell ellenőrizni a vásárlót, ha családtagnak, vagy ismerősnek adja el, magánúton. A javaslat keményebben fellépne a fegyvercsempészet ellen, és megerősítené az iskolák védelmét is. A szöveg kritikusai azonban hangsúlyozzák: a „csomagban” könnyítések is találhatók, egyszerűbb lenne például egyik államból a másikba átvinni az engedéllyel tartott fegyvereket.

Úgy tűnik, a bevándorlási reformról is sikerül megállapodnia annak a nyolc szenátornak, akiknek az a feladata, hogy közelítsék a két párt álláspontját. Szerdán, miközben a kongresszusban a javaslat mondatait csiszolgatták, a törvényhozás épülete előtt tízezrek tüntettek a bevándorlás reformjáért. Azért, hogy az országban élő körülbelül 11 millió illegális bevándorló helyzete rendeződjön. A javaslat éppen ezt tenné lehetővé: megnyitja a (hosszadalmas) utat státuszuk rendezéséhez. Ezzel párhuzamosan megköveteli a déli határ szinte teljes lezárását az illegális határátlépők előtt, és ehhez biztosítja a megfelelő forrásokat is.

A két oldal közeledéséhez az elnök is hozzájárul. Az amerikai sajtó megfogalmazása szerint március elején indított „bűbájhadművelete” máris hozott bizonyos eredményeket. Obama ellátogatott a Kongresszus republikánus képviselőcsoportjához, néhányukat pedig már kétszer is vacsorázni hívta. A háttérben is folyamatosak az egyeztetések az elnök stábja és a republikánusok között. Az említett találkozókon részt vett képviselők és szenátorok többsége úgy nyilatkozott: a nézetkülönbségek továbbra is nagyok, ám értékelik Obama nyíltságát és őszinteségét, és szívesen folytatják az egyeztetéseket.

Az elnöknek szerdán, a második ilyen vacsora előtt csupán néhány órával bemutatott költségvetési javaslata is engedményeket tesz a republikánusok felé. Az adóemelések mellett megvágná ugyanis az egészségügyi- és nyugdíjkiadásokat, két olyan programot, amelyet a demokrata honatyák szentnek és sérthetetlennek tartanak – ezzel magára is haragította saját pártjának egy részét.. Ám a The New York Times elemzése szerint az elnök ezzel gyakorlatiasságát bizonyítja: a két jóléti program költségei egyre magasabbak, hosszú távon az egész költségvetést tarthatatlan módon terhelik meg. Obama javaslatából persze nem lesz törvény, hiszen az csak kiindulópontja a következő hónapok költségvetési csatározásainak. Inkább csak arra szolgál, hogy kifejtse programját, melynek lényege a gazdagok adóterheinek növelése, a nagy jóléti kiadások lefaragása, és több pénz oktatásra, az ipari termelés fellendítésére, illetve kutatás-fejlesztésre.

A washingtoni politikai elit megosztottsága, már-már működésképtelensége a tavaly novemberi választásoknak is témája volt. A The Washington Post elemzése epésen megjegyzi: emiatt már olyan alacsonyak lettek az elvárások a honatyákkal szemben, hogy már annak is örülni kell, hogy visszatértek a korábbi szokásaikhoz. Azaz szóba állnak egymással és végzik a dolgukat.

Bár még decemberben történt, az amerikai fővárosban, a Capitolium felett ma, csütörtök hajnalban is tartottak megemlékezést a newtowni Sandy Hook általános iskola 26 lelőtt áldozatára
The sun rises above the U.S. Capitol as volunteers place crosses, symbolizing grave markers, on the National Mall in Washington April 11, 2013. The PICO National Network's Lifelines to Healing and Sojourners are holding a 24-hour vigil featuring a gathering of Newtown clergy and 3,300 grave markers to "remind Congress action is needed on gun violence prevention." The number 3,300 represents the supposed number of people who have died as a result of gun violence since the tragedy in Newtown, Connecticut. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.