Brutálisan megverték a meggyilkolt palesztin fiú unokatestvérét

Az ügyben még az Egyesült Államok is megszólalt. Tarik Kdaír amerikai állampolgár.

Közleményben adott hangot a mély nyugtalanságának az amerikai külügyminisztérium azután, hogy filmfelvételek tanúsága szerint izraeli rendőrök brutálisan megverték Tarik Kdaírt, annak a palesztin fiúnak az unokatestvérét, aki szerdán valószínűleg bosszúból élve megégettek három izraeli tinédzser halála miatt. Hivatalos izraeli bejelentések szerint a Floridában élő 15 éves fiú részt vett azokon a jeruzsálemi tüntetéseken, amelyek az unokatestvére, Mohamed Abu Kdaír meggyilkolása miatt törtek ki a városban, és öt, szintén maszkot viselő társával együtt Molotov-koktélokat hajított a rendőrök felé, amikor elkapták.

Arra egyelőre nincs magyarázat, hogy az éppen vakáción lévő baltimore-i születésű palesztin fiú miért szállt volna be a Jeruzsálem több negyedében is kitört harcokba, de Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő azt mondta, a túlzott erő alkalmazása miatt azEgyesült Államok gyors vizsgálatot követel az ügyben. Az egyik családtagja által rögzített felvételek tanúsága szerint a földön fekvő Tarikot két izraeli rendőr verte kékre-zöldre. Az amerikai konzulátus egyik tisztségviselője szombaton járt bent nála az őrsön. Három társánál kést is találtak.

Mohamed al-Avevi palesztin főügyész szombaton jelentette be, hogy Tarik unokatestvérét élve megégette az a három férfi, aki másfél órával a gyilkosság előtt a jeruzsálemi Beit Haninában, a nagybátyja boltja előtt támadt rá a palesztin fiúra és tuszkolta be egy kocsiba. A Hondát a 17 éves Mohamed holttestével együtt a nyugat-jeruzsálemi erdőben hagyták. A palesztin fiú minden valószínűség szerint bosszúgyilkosság áldozata lett, egy megtorlásé arra, hogy három hete a ciszjordániai Hebron mellett három izraeli tinédzsert raboltak el és öltek meg hivatalos izraeli gyanú szerint a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász aktivistái.

Izraeli részről korábban Mark Regev, Benjamin Netanjahu miniszterelnök szóvivője is gyors vizsgálatra tett ígéretet Mohamed meggyilkolása ügyében. A pénteki temetést kísérő jeruzsálemi zavargásokban hatvan palesztin és 13 izraeli rendőr sérült meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.