Brutális kivégzés a határon

Egy pakisztáni támadás India két katonáját hagyta holtan maga mögött Kasmírban. Egyiküket lefejezték.

Indiában a pakisztáni nagykövetet is bekérették a külügyminisztériumba az után a véres támadás után, amelyet Újdelhi állítása szerint egy pakisztáni egység hajtott végre, átcsapva a vitatott hovatartozású Kasmírt felosztó határon. A támadás áldozata két indiai katona, akiknek a holttestét Kasmír India által ellenőrzött területén találták meg: a hírek szerint egyiküknek elvágták a torkát, a másikat lefejezték. Bár Újdelhi a „barbár” és az „embertelen” jelzővel ítélte el a támadást, Radzsesh K. Kalia, az indiai Északi Parancsnokság szóvivője később cáfolta, hogy a katonákat megcsonkították volna.

Indiai katona a kasmíri demarkációs vonalnál. Csak propaganda – mondják Iszlámábádban
Dzsammu, 2013. január 9. 2009. július 10-én készült kép egy indiai fegyveres katonáról, aki őrködik a vitatott hovatartozású Kasmírt indiai és pakisztáni részre osztó, határnak számító tűzszüneti vonal közelében a Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam téli fővárosától, Dzsammutól 170 kilométerre északra lévő Rádzsúrban. Indiai állítások szerint 2013. január 8-án pakisztáni katonák átlépték a kasmíri tűzszüneti vonalat és 500 méterre behatolva megölték egy indiai járőr két tagját. Értesülések szerint az egyik megölt katonának levágták a fejét, a másiknak elvágták a torkát. Három napon belül ez volt a második incidens a két fél által egyaránt magának követelt, kettéosztott Kasmír 740 kilométer hosszú tűzszüneti vonala mentén. A területért India és Pakisztán már kétszer is háborút vívott. (MTI/EPA/Dzsaipal Szingh)

Kasmírt több mint hatvan éve Pakisztán és India is teljes egészében magának követeli; a két ország több háborút is vívott a stratégiai jelentőségű tartományért – az elsőt mindjárt a függetlenségük kikiáltása után, 1947-ben. Az ENSZ égisze alatt ekkor jelölték ki a Kasmírt felosztó 740 kilométeres demarkációs vonalat (LoC) is. A tűzpárbaj itt a 2003-as tűzszünet ellenére nem ritka jelenség, de az, hogy a villongások halálos áldozatokat követelnének, az már igen. Pakisztán vasárnap vádolt meg indiai egységet azzal, hogy rátámadt egy ellenőrző posztra a határon. Abban az incidensben egy pakisztáni katona vesztette életét, Újdelhi viszont cáfolta, hogy egységei átkeltek volna a határon.

A felelősséghárítás kölcsönös: alaptalannak nevezve Újdelhi vádjait szerdán Iszlámábád nem ismerte el, hogy az ő katonái hajtották végre a mostani támadást. Újdelhi szerint azonban a pakisztániak csak egyórás tűzharc után vonultak vissza Kasmír általuk ellenőrzött területére.

India 1974, Pakisztán 1998 óta atomhatalom, és a nagykövet bekéretése ellenére Újdelhi láthatóan igyekszik elkerülni, hogy az incidens nagy diplomáciai konfliktussá szélesedjen. Szalman Kursid indiai külügyminiszter sajtótájékoztatón jelezte, nem szabad hagyni, hogy „erők” aláássák a kapcsolatok javításáért tett fáradozásokat. Azt, hogy ezekkel az „erőkkel” mire gondolt, Kursid nem árulta el, de a hagyományosan feszült kétoldalú viszonyban az enyhülésnek mostanság több jele is van: a pakisztáni krikettválogatott nemrég két héten át turnézott Indiában, amire öt éve nem volt példa.

A pakisztáni hadsereg a maga részéről egyébként azzal rázta le a támadással kapcsolatos vádakat, hogy amit India csinál, az csak „propaganda”. Musahid Husszain szenátor, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának az egyik tagja úgy vélte, a szomszéd ország választási évben jár, az újdelhi kormány pedig háborús retorikával akarja elvonni a figyelmet a körülötte gyűrűző korrupciós botrányokról – és arról, hogy vasárnap indiai katonák csaptak át a kasmíri demarkációs vonalon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.