Brüsszeli terror: A 9/11 utáni korszak új fejezete kezdődik

A polgári repülés eddig is a terroristák kedvelt célpontja volt. A brüsszeli merényletek sajnálatos újdonsága, hogy ezúttal olyan pontot, az indulási csarnokot támadtak, amely a nyugati demokratikus világban minden ellenőrzés nélkül megközelíthető volt. Könnyen lehet, hogy ez mostantól változik, a 2001. szeptember 11-én kezdődött új korszak új fejezete kezdődik – mondta a NOL-nak Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő.

Oroszországban és más Európán kívüli államokban bevett gyakorlat, hogy a reptérre érkező utasok és hozzátartozóik csak fémdetektoros kapun áthaladva léphetnek be a terminálra. Az Egyesült Államokban a szeptember 11-i terrortámadások nyomán foganatosított biztonsági intézkedések részeként egy ideig a terminálok bejáratai előtt szintén végeztek előzetes csomagvizsgálatokat..   

A honvédelmi tárca volt helyettes államtitkára emlékeztetett rá, hogy egy ilyen – több célpont elleni – összehangolt támadás komoly előkészületet igényel. Nem kizárt, hogy a brüsszeli terror válasz volt Salah Abdeslam elfogására, akit a belga rendvédelmi szervek múlt pénteken a belga főváros Molenbeek kerületében tűzharc után kaptak el. A marokkói bevándorló családból származó, francia állampolgár, de Brüsszelben nevelkedett 26 éves férfit tartják a múlt novemberben Párizsban elkövetett terrormerényletek „logisztikai felelősének”. – Lehetséges, hogy Abdeslam elfogása nyomán a társai úgy határoztak, hogy most csapnak le – tette hozzá Gyarmati.

Brüsszelt a nemzetközi sajtóban előszeretettel nevezik az európai dzsihádisták fővárosának. Abdeslam hétvégi vallomásából az derült ki, hogy nagyon komoly cinkoshálózatot épített ki, több mint harminc személy vett részt a 2015. november 13-i párizsi terrortámadások előkészítésében, megszervezésében.

Gyarmati szerint is roppant komoly hátországgal rendelkeznek a dzsihádisták Európában, különösen Belgiumban. A belga hatóságokat többen azzal vádolták, hogy nem fordítottak elég figyelmet a szélsőséges iszlamistákra.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.