Brüsszelben már Mali újjáépítéséről tanácskoztak

Nemzetközi szervezetek és kormányok képviselői találkoztak ma Brüsszelben, hogy megvitassák, hogyan tudnának ráerősíteni a mali és francia csapatok katonai eredményeire. Elsősorban a demokráciát, a gazdasági fejlődést és az emberi jogok érvényesülését szeretnék elősegíteni, de beszéltek az afrikai egységek kiképzéséről és a választások előkészítéséről is. Eközben a félig visszafoglalt Kidalba megérkeztek a csádi katonák.

Míg Brüsszelben Mali helyzetéről tanácskoztak, addig az észak-afrikai országban tovább folytatódott az iszlamisták elleni harc. A szélsőséges fegyveresek utolsó bástyája, Kidal még mindig nincs teljesen a mali – francia csapatok irányítása alatt, habár a repteret már a kezükben tartják.

A mali bevetésre Nigerben várakozó csádi katonák
Chadian soldiers hold up their weapons as they cheer next to tanks and army vehicles ahead of their deployment in Mali, at the town of Gorou, in Niger, 10 km (6.2 miles) from Niamey, January 30, 2013. This group of Chadian soldiers left their temporary base in Niamey on Wednesday, as their convoy rolled through the town of Gorou, Niger and towards the country's northern border to enter Mali. The troops are part of a larger African force known as African-led International Support Mission to Mali (AFISMA), which is due to send more than 8,000 soldiers to Mali to aid in the country's fight against Islamist militants. Picture taken January 30, 2013. REUTERS/ Alain Amontchi (NIGER - Tags: MILITARY CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)

Az iszlamistákat ugyan sikerült elkergetni, a települést azonban azonnal szeparatista tuaregek szállták meg, akik a francia csapatokat támogatják, de azt nem akarják, hogy a mali kormánycsapatok visszafoglalják Kidalt. Azzal vádolják ugyanis őket, hogy a már visszafoglalt városokban tuareg civileket öltek. (A tuaregek voltak azok, akik tavaly márciusban a bamakói katonai puccsot kihasználva elfoglalták Mali északi részét, és kikiáltották független államukat. Hamarosan azonban az irányítást átvették az iszlamisták.) Ma erősítésként a városba 1800 csádi katona érkezett, akik állítólag nagyon tapasztaltakat a sivatagi harcban is.

Brüsszelben 45 delegáció - többek között az ENSZ, az Afrikai Unió, európai és afrikai országok, a Világbank és az Afrikai Fejlesztési Bank képviselői - arról tanácskoztak, hogyan tudnának ráerősíteni a mali és francia csapatok katonai eredményeire. Elsősorban a demokráciát, a gazdasági fejlődést és az emberi jogok érvényesülését szeretnék elősegíteni, és Mali újjáépítését finanszírozni. Az egyik nagy kérdés az volt, hogyan szervezzék meg a július 31-ére kiírt választásokat. Nagyobb pénzügyi támogatások felajánlására azonban nem lehetett számítani, egy januári nemzetközi adományozó konferencián ugyanis 455 millió dollárt már felajánlott a nemzetközi közösség.

Franciaország januárban avatkozott be a konfliktusba, mert félő volt, hogy az iszlamisták elérik a fővárost, Bamakót. Gaót és Timbuktut a francia és mali csapatok ellenállás nélkül foglalták el, a szélsőséges fegyveresek pedig bevették magukat a Kidal környéki hegyekbe, ahol a francia csapatok már több légicsapást is végrehajtottak ellenük.

A nagy kérdés most már az, hogyan tudják megtartani az eddig visszafoglalt városokat. Tieman Coulibaly mali külügyminiszter a brüsszeli találkozóra érve kijelentette, hogy a fenyegetés minden civilizált országot érint, és az egész világnak össze kell gyűlnie, hogy kiűzzék a földjükről a dzsihádistákat.

A 3500 fős francia csapat szerepét, azaz a városok felügyeletét egy 8000 fős afrikai egység fogja átvenni, az ő kiképzésük költségeiről és felszerelésükről is volt szó a brüsszeli megbeszélésen. Egyelőre a legtöbb afrikai katonát Csád küldte, de egy 700 fős nigeri egység is Maliban tartózkodik. Az Európai Unió – azon kívül, hogy a puccs után befagyasztott segélyt újra elkezdi utalni Malinak – több száz kiképzőt küld majd az országba a hónap közepén. EU-s források szerint azonban a tagállamok arra már kevésbé hajlandóak, hogy egy kiképzőket védő egységet is vezényeljenek Maliba.

A brüsszeli tanácskozáson elsősorban az újjáépítésről beszéltek, a BBC tudósítója azonban több problémára is felhívja a figyelmet. A Maliban élő többségi társadalom ugyanis állítólag nem akar kibékülni a tuareg kisebbséggel, és a katonák sem megbékélést akarnak, csak újra akarják építeni a hadsereget, hogy könnyedén átvegyék az uralmat az ország északi részén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.