Brüsszelben 80 százalék felett volt a részvétel

Brüsszelben 82,2 százalék volt a részvételi arány, a 714 regisztrált választópolgárból 587 adta le a voksát.

Volt, akinek két és fél órájába került eljutni vasárnap a brüsszeli magyar nagykövetségre, ahol a voksolás napján a Belgiumban és Luxemburgban tartózkodó magyarok adhatták le a szavazatukat. A hagyományos őszi maraton, az azzal járó útlezárások és az októberi zivatarok megnehezítették az eljutást a külképviseletre.

Dr. Rónaszéki Áron, a helyi választási bizottság elnöke lapunknak elmondta, hogy a részvételi arány már 15 órakor meghaladta az 50 százalékot. 16 órakor a 714 regisztrált szavazóból 446 adta le a voksát. (Összehasonlításképpen: a 2014-es parlamenti választásokon 1839-an regisztráltatták magukat, végül 1675 fő voksolt a brüsszeli magyar külképviseleten.) A brüsszeli magyarok között — az itt működő három magyar külképviselet miatt — viszonylag magas a köztisztviselők aránya.

Egy fiatalasszony otthon hagyta a magyar igazolványát, és a nemzetközi jogosítványával akarta igazolni magát, amit a választási bizottság nem tudott elfogadni. Mint mondta, egy órát utazott a követségre, és már nem maradt ideje arra, hogy ismét megtegye az utat az urna lezárása előtt.

A lapunk által megkérdezett, név nélkül nyilatkozó szavazók valamennyien fontosnak tartották, hogy véleményt nyilvánítsanak a bevándorlásról, mert az "meghatározhatja egész Európa jövőjét".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.