Brüsszel: Zártuk volna ki az Altust Gyurcsány miatt?

Csepreghy államtitkár félelmeivel szemben az Altus nem ellenőriz semmit, csak az EU-fejlesztések felhasználásáról készít tanulmányt az EU-nak.

Az Altus vezette konzorciumé volt a legelőnyösebb, az európai és a magyar adófizetők pénzét a legeredményesebben hasznosító pályázat a tanulmány elkészítésére — mondta az Európai Bizottság regionális politikáért felelős szóvivője Csepreghy Nándor helyettes államtitkár hétvégi nyilatkozatára reagálva. Jakub Adamovicz hozzátette: a brüsszeli végrehajtó testület nyílt tenderen választotta ki a projektben részt vevő 11 céget, köztük az Altust, mint a projekt vezetőjét.

A nemzetközi konzorciumnak az a feladata, hogy 2014. október és 2016. január között tanulmányt készítsen a brüsszeli testület számára arról, hogy az EU regionális támogatási politikájára vonatkozó új szabályok hogyan befolyásolják az uniós pénzek felhasználását a tagállamokban, a 2014-2020 közötti költségvetési időszakban.

A pályázaton nyertes cégcsoport nem vizsgálja a regionális és kohéziós alapok kezelését, nem ellenőrzi azok elköltését, feladata nem az auditálás. Szigorúan az Európai Bizottság által meghatározott kritériumok alapján végez elemzéseket mind a 28 tagállamban - közölte Adamovicz, aki nem tudott válaszolni arra a kérdésünkre, hogy a tanulmány elkészítése mennyibe kerül.

Nevük elhallgatását kérő brüsszeli források lapunknak nyilatkozva meglepetésüknek adtak hangot a magyar kormányzat szerintük "eltúlzott" reakciója miatt. A Bizottság üzleti alapon döntött, amikor nyertesnek ítélte az Altust, hiszen a cég maximálisan teljesítette a pályázati feltételeket.

Ellenkezett volna a józan ésszel, ha csak azért zárjuk ki őket a pályázatból, mert a tulajdonosai között politikai szereplők vannak. Számunkra első számú szempont, hogy az adófizetők pénzét hatékonyan költsük el, és erre az Altus vezette konzorcium adta a legjobb ajánlatot" - érveltek.

A nyilatkozók reményüknek adtak hangot, hogy a magyarországi hatóságok együttműködnek a tanulmány készítőivel, hiszen közös érdek, hogy eltűnjenek az útból az uniós támogatások minél teljesebb felszívását gátló akadályok. Bár Magyarország nem áll rosszul az EU-alapok felhasználásában, a több mint 451 millió eurós uniós támogatás felfüggesztésére vonatkozó bizottság döntés is arról árulkodik, hogy sok még a tennivaló" — mondták lapunknak bizottsági források.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.