Brüsszel vatikáni eurót akar

A Szent Péter tér jobboldalán levő vatikáni postahivatalban a vatikáni, pápás bélyegért olasz vagy más euróval fizetünk, a visszajárót azonban nem vatikáni euróban kapjuk. Ezt ugyanezen a postán gyűjtőknek árulják, valós értékénél drágábban.

„Az euró nem játékpénz, igazi valuta!” – vesztette el a türelmét Josè Manuel Barroso, ultimátumot intézve a Vatikánhoz. Nem kevés ingerültséggel a hangjában Az Európai Bizottság elnöke felszólította a Szentszéket, hogy azonnal hozza forgalomba a 2001 óta (az olasz állami pénzverdében) vert euróit, melyeket eddig kizárólag a numizmatikai piacra szánt.

Európában a Vatikánon kívül még két miniállam, Monte Carlo és San Marino vezette be saját euróját anélkül, hogy az eurózóna tagja lenne, és a pápai falakon belül a fémpénzt, a két euróstól az öt centesig, a hétköznapokban nem is használják. Még a vatikáni bank pénzautomatája is olasz eurót ad ki.

A Vatikánban elsőként, nyolc évvel ezelôtt vert kéteurós – II. János Pál arcmásával – senki pénztárcában nem található meg, gyûjtôk vásárolták fel akár 1500 eurót is fizetve érte. Az euró bevezetésekor kiadott elsô sorozatot 2005-ben két új széria követte: nyolc darab eurós az új pápa megválasztásáig az egyházat vezető camerlengo, és további nyolc XVI. Benedek képével. 2003-ban, Karel Wojtyla pápaságának 25. évfordulójára kiadott eurókért hajnaltól állt sorba a még külföldrôl is ezért érkezett gyűjtők tömege. Tienháromezret adtak el belôle. Az eddig kibocsátott összesen 60 ezer vatikáni euró jelenleg nyolc darabos csomagban vásárolható – 30 euróért.

Szóval nem minden euró ér ugyanannyit, és ezt az Európai Bizottság még egy évtizedig nem tûrhette szó nélkül. Pontos szabályt szabott a Vatikánnak: euróinak egyik felét forgalomba kell hoznia, másik felét a numizmatikusoknak szánhatja. Az eurók díszítését pedig 15 évenként változtathatja meg.

Ezzel természetesen az eddigi vatikáni eurótulajdonosok még értékesebb kincset mondhatnak magukénak, de megvan a remény, hogy hamarosan a Vatikán közeli presszókban vagy képeslapárusoknál az olasz öteurósból vatikánit kapunk vissza.

Az átállásnak vatikáni tempója lesz: a lírában árult vatikáni bélyegeket (az 1963 októbere és 2000.december 31. közöttieket) az apostoli posta tavaly nyáron vonta ki a forgalomból, a jubileumi szent év karácsonyi bélyegsorozata viszont még idén június végéig használható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.