Brüsszel nem ájult el Martonyitól

Az Európai Bizottság jelenleg is elemzi az alkotmányos aggályokra adott magyar válaszokat – jelezte a testület az Orbán-kormány pénteki kompromisszumos javaslatára reagálva.

Az Európai Bizottság érdemben majd akkor reagál Martonyi János külügyminiszter pénteki bejelentésére, amikor befejeződik a bizottság adminisztrációs leveleire adott magyar válaszok elemzése – mondta lapunk kérdésére Pia Ahrenkilde Hansen, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn. Martonyi János pénteken azt közölte, hogy a magyar kormány két kérdésben kompromisszumos megoldást javasol a brüsszeli testületnek.

A bizottság három konkrét ügyben vélte aggodalmasnak a negyedik alkotmánymódosítást: az ügyáthelyezés, a különleges adó kivetése bírósági vagy egyéb fizetési kötelezettség kapcsán, illetve a politikai hirdetések korlátozása kérdésében. (Martonyi az első kettő kérdésben fejtett ki kompromisszumos megoldásokat.) Ezekkel kapcsolatban május elején úgynevezett adminisztrációs leveleket küldtek Budapestre, melyek az információcserére szolgálnak, s a kötelezettségszegési eljárások előszobájaként értelmezhetők. Május végén megérkeztek erre a magyar válaszok, de Martonyi bejelentésének értelmében pénteken Budapest újabb levelet küldött a bizottságnak. A szóvivő egyelőre arról sem tudott felvilágosítást adni, hogyan kezelik ezt a legutóbbi levelet.

Az EB ezzel lényegében megerősítette azt, amit a testület lapunkkal tudatott pénteken. Akkor a testület sajtószolgálata közölte: Az Európai Bizottság üdvözli a bejelentést, s politikailag pozitív fejleményként értékeli azt, ám hozzátették, hogy a bizottság jogi szolgálata folytatja az adminisztrációs levelekre érkezett magyar válaszok elemzését, s annak eredménye fényében tudnak majd érdemben is reagálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.