Brüsszel nekiment a német autópályadíj tervének

Nem szabad különbséget tenni német és nem német autós között, ha Németországban bevezetik az autópályadíjat – figyelmeztetett Siim Kallas közlekedéspolitikai EU-biztos egy keddi interjúban a külföldi autósokat terhelő autópályadíjra vonatkozó berlini kormányzati elképzelésekkel kapcsolatban.

Az Európai Bizottság tagja hangsúlyozta, hogy nem lehet ingyenes autópálya-matricát vagy kedvezményt adni csak a német autósoknak. Az viszont lehetséges, hogy az autók károsanyag-kibocsátása alapján sávos díjfizetési rendszert vezessenek be, de csak akkor, ha a német sztrádákon futó összes autóra kiterjesztik, és nem csak a hazai kocsikra – mondta Kallas a Bild című lapnak.

A német kormány koalíciós szerződése alapján az autópályadíjról az idén törvényt kell alkotni, a díj nem növelheti a német autósok terheit, és az uniós jognak megfelelő megoldást kell kidolgozni a bevezetésére.

A Spiegel a legutóbbi számában azt írta, hogy Alexander Dobrindt közlekedési miniszter új terve szerint kedvezményt - úgynevezett ökobónuszt - adnának az autópályadíjból az alacsony károsanyag-kibocsátású autót használóknak. A miniszter korábban azt mondta, hogy az autópályadíj évente 100 euró körül lesz, és 2015-től kell majd megfizetni. Várhatóan a matricás megoldást alkalmazzák majd, és a pénzt minden autóstól beszedik, de a németeknek visszafizetik.

A csaknem 13 ezer kilométeres német autópálya-hálózat használatáért a tehergépjárművek után már 2005 óta fizetni kell, és 2012-ben több mint ezer kilométernyi főutat is fizetőssé tettek. Az már többször felvetődött, hogy a személygépkocsikra is ki kellene terjeszteni a rendszert. A témát a CSU vette elő a tavaly szeptemberi választások előtti kampányban. „Ember nem érti, miként fordulhat elő, hogy nekünk majdnem minden szomszédunknál fizetni kell, a szomszédok viszont nálunk ingyen használhatják a sztrádákat" - mondta el kampányrendezvényein Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.