Brüsszel néha lezárná Európát a bevándorlók elől

Javaslatokat ismertetett szerdán az Európai Bizottság a menekültügyek európai uniós kezelésének javítására. Kivételes esetben még a belső határellenőrzést is visszaállítanák.

Javaslatokat ismertetett szerdán az Európai Bizottság a menekültügyek európai uniós kezelésének javítására, beleértve a határok nélküli belső mozgást biztosító schengeni övezetet működtető szerződés módosítását is a határellenőrzések kivételes körülmények közötti visszaállításának megkönnyítésével.

Mint Cecilia Malmström belügyi biztos Brüsszelben elmondta, elképzeléseik szerint a visszaállításra olyan esetben is sor kerülhetne, ha az övezet külső határainak egy részére kivételesen nagy bevándorlási nyomás nehezedne.

"A schengeni térség biztonságának szavatolása érdekében rendkívül kivételes körülmények között – például ha a külső határ egy része váratlanul intenzív nyomás alá kerül – szükség lehet a belső határokon való ellenőrzés korlátozott mértékű visszaállítására" - fogalmazott az uniós illetékes.

Hangoztatta ugyanakkor, hogy a bizottság továbbra is védeni és támogatni kívánja a schengeni együttműködést, amely az EU-integráció egyik legfontosabb vívmánya. " Az európai határok szabad átlépése olyan eredmény, amelyet nem adhatunk fel, hanem éppenhogy erősítenünk kell" - szögezte le.

Brüsszeli közleménye szerint a bizottság "a migrációs kihívások kezelésére és a vele járó lehetőségek kihasználására irányuló strukturáltabb, átfogó gyorsreagálású uniós megközelítés kezdeményezéseit" terjesztette elő. A kezdeményezések "a migráció számos aspektusát felölelik, köztük a határellenőrzés és a schengeni igazgatás megerősítését, a közös európai menekültügyi rendszer kiteljesítését, a célzottabb legális bevándorlást, a bevándorlók sikeres beilleszkedését elősegítő bevált módszerekkel kapcsolatos tapasztalatcserét, valamint stratégiai megközelítés kialakítását a harmadik országokkal a migráció terén folytatott együttműködésre vonatkozóan".

Malmström hangoztatta: egyértelmű, hogy az EU-nak szilárd, közös menekültügyi és bevándorlási politikára van szüksége. "E szükséglet az elmúlt hónapokban Észak-Afrikában lezajlott történelmi események tükrében még egyértelműbbé vált" - hangoztatta, hozzátéve: az EU-nak teljesítenie kell azt az ígéretét, hogy menedéket nyújt a védelemre szorulóknak.

"A migrációs áramlatokat megfelelően kell kezelni, vagyis hatékony határellenőrzésre van szükség, és vissza kell küldeni az illegális bevándorlókat. Nem hagyhatjuk magára a külső határoknál lévő tagállamokat a rendkívüli bevándorlási helyzetek kezelésében" - fogalmazott a svéd biztos.

A schengeni határellenőrzés visszaállításának lehetőségét Franciaország és Olaszország kérte uniós partnereitől a Líbiából kiinduló menekültügyi nyomás miatt. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke a napokban levélben már jelezte, hogy jól meghatározott feltételek esetén lát lehetőséget ilyen lépésre az érintett tagállamok részéről.

A bizottság most emlékeztetett arra, hogy 650.000 embernek kellett elhagynia lakhelyét a líbiai erőszak miatt. Az Európába eddig megérkezett menedékkérők száma egyelőre alacsony, de így is több mint 25 ezren döntöttek úgy, hogy az EU-ban próbálnak boldogulni.

A mostani javaslatok közé tartozik a közös európai menekültügyi rendszer 2012-ig történő kialakítása, "az uniós migrációkezelési rendszer hatékonyságával szembeni bizalom kialakítása", az unióban szükséges készségekkel és képességekkel rendelkező személyek legális bevándorlásának megkönnyítése, továbbá közös megközelítés kialakítása az unión kívüli országokkal.

A schengeni övezeten belül jelenleg is lehetséges az ellenőrzés visszaállítása, de csak nagyon korlátozott körülmények között, elsősorban belbiztonsági megfontolások alapján.

A most beterjesztett javaslatot megvitatják az EU-tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek jövő heti rendkívüli ülésén, majd az állam- és kormányfők június 24-i találkozóján is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.