Brüsszel megkapta a francia romacsomagot

Viviane Reding alapjogi biztos kedden értékeli a választ az Európai Bizottság Párizsnak feltett kérdéseire a romák kitoloncolásával kapcsolaban.

Megkapta az Európai Bizottság Franciaország válaszait a romák tömeges kitoloncolásával kapcsolatban feltett kérdéseire, és a dokumentumokat jelenleg is tanulmányozzák az igazságügyi főigazgatóság szakértői - közölte szombaton az MTI-vel a brüsszeli végrehajtó testület egyik szóvivője.

Mi lesz velük?
Children stand at the door of a caravan inside an illegal camp of travelling people in Indre, near Nantes, western France, July 30, 2010. President Nicholas Sarkozy on Wednesday ordered the dismantling of 300 illegal camps of travelling people and Roma across France, as part of a "war" on crime and urban violence which has alarmed some rights groups. Some 10,000 Roma were expelled from France last year alone. REUTERS/Stephane Mahe (FRANCE - Tags: POLITICS SOCIETY)

Viviane Reding, a jogérvényesülés, alapvető jogok és uniós polgárság ügyeiben illetékes, alelnöki rangú EU-biztos kedden értékeli a francia választ az Európai Bizottság testületi ülésén - tette hozzá. Az unió október 15-i határidővel kért választ Párizstól, és az pénteken késő este érkezett meg.

A francia külügyminisztérium szóvivője már aznap délután - részletezés nélkül - közölte: az ország kész módosítani jogrendjét, hogy teljesítse a kelet-európai romák kiutasítása kapcsán a mozgásszabadságot biztosító európai előírások érvényesítését.

Az Európai Bizottság szeptember végén megállapította, hogy Franciaország még nem ültette át kielégítően a mozgásszabadságot biztosító, 2004-es uniós irányelvet saját jogrendjébe. Kilátásba helyezte, hogy ezért kötelezettségszegési eljárást indít Párizs ellen, hacsak a francia kormány október 15-ig nem ad részletes tájékoztatást az átültetési folyamat részletes menetrendjéről, illetve az elfogadandó intézkedések szövegtervezetéről.

Idén eddig mintegy nyolcezer romát toloncoltak ki Franciaországból, és küldtek vissza jórészt Romániába, illetve Bulgáriába. Franciaország a közrend, illetve közbiztonság védelmére hivatkozik, és tagadja, hogy kifejezetten a cigányok etnikai csoportját vette célba az intézkedéssorozattal. Viviane Reding korábban ilyen értelmű szemrehányást tett Franciaországnak, de az uniós végrehajtó testület később azt állapította meg, hogy nem volt diszkriminációs szándék a francia hatóságok részéről. Egy francia belügyminisztériumi körlevél megfogalmazása szerint ugyan az illegális telepek közül elsősorban a cigánytáborok felszámolását írták elő, de utóbb e körlevelet hatályon kívül helyezték.

Diplomáciai források szerint a francia jogrendnek az uniós előírásokhoz igazítása rendeletekkel csak részben oldható meg. A bevándorlási törvény módosítása hosszabb folyamat lehet: a tervezet ez év végén vagy a jövő év elején kerülhet a szenátus elé, és még a képviselőháznak is el kell fogadnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.