Brüsszel: a kémek Mekkája

Brüsszelben egyre aktívabbak a titkosszolgálatok. Mára Washington és Genf mellett az EU fővárosa a kémek által leginkább figyelt város. A bevándorlók mellett 56 000 diplomatának, 15 000 lobbistának és több ezer diáknak, újságírónak, tolmácsnak otthont adó város ideális terep a hírszerzői tevékenységre.

A kémek szinte minden uniós intézménybe és hivatalba beépültek. Az Európai Bizottságot is egyre jobban aggasztja a bizalmas információk illetéktelen kezekbe kerülése - írja a Periódico de Catalunya katalán napilap.

Az Európai Bizottság a napokban körlevélben hívta fel az intézmény vezetőinek a figyelmét rá, hogy egyre több titkosügynök igyekszik hozzájutni a Bizottság bizalmas, belső anyagaihoz. A titkosszolgálatok fedett ügynökei mellett újságírók, lobbisták és magánvállalatok képviselői is információt gyűjtenek.

A körlevél szerint több EU-tagállam is előszeretettel álcázza titkosügynökeit újságírónak, gyakornoknak vagy rendszergazdának. A lap emlékeztet rá, hogy 2003-ban óriási botrány tört ki, miután kiderült, hogy az Európai Miniszterek Tanácsának telefonvonalait nyolc éven át lehallgatták.

A teljes cikk a Globusz.net-en >>>>>>>>>>>>>>

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.