Brüsszel szerint végzetes lenne a halálbüntetés visszaállítása

Ha a magyar kormány lépéseket tenne a halálbüntetés bevezetésére, az európai uniós kötelezettségeinek nyílt megsértése lenne – erősítette meg Frans Timmermans, az Európai Bizottság alapvető jogokért és jogállamiságért is felelős alelnöke az Európai Parlament Petíciós Bizottságának keddi ülésén.

Az EB alelnökét Cecilia Wikström, a parlamenti bizottság svéd liberális elnöke arról kérdezte, hogy mennyire tekinthető az uniós végrehajtó testület hivatalos álláspontjának Timmermans Facebook-bejegyzése, melyben a halálbüntetés visszaállításának tervét és a nemzeti konzultációt bírálta. Wikström arra is kíváncsi volt, hogy az Európai Bizottság kezdeményezett-e párbeszédet az Orbán-kormánnyal az aggodalomra okot adó fejleményekről.

Timmermans válaszában kifejtette: Facebook-bejegyzése, csakúgy mint Juncker bizottsági elnök minapi megjegyzése - miszerint a halálbüntetés bevezetése egyértelműen sértené Magyarország uniós kötelezettségeit - a Bizottság hivatalos álláspontjának tekinthető.

Ennél részletesebb választ ígért az alelnök arra a levélre, amelyet négy liberális képviselő intézett hozzá azt tudakolva, hogy alapvető jogokért felelős bizottsági tagként kíván-e lépéseket tenni a magyar kormány legutóbbi lépései miatt. Timmermans azt mondta, meglepődött azon, hogy a liberálisok nem támogatják, inkább bírálják a bizottsági fellépést.

Cecilia Wikström lapunknak azt mondta, hogy a liberális frakció ismét plenáris vitát fog kezdeményezni a magyarországi helyzetről.

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtök az Európai Parlament igazságügyi bizottsága (LIBE) is vitázni fog arról, hogy milyen következményekkel járhatna, ha valamely tagállam a halálbüntetés újrabevezetéséről döntene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.