Brüsszel: szabályos a német intézkedés

Első ránézésre megfelel a schegeni kódexben lefektetett szabályoknak, hogy Németország ideiglenesen ismét bevezeti a határellenőrzést az osztrák határon - közölte vasárnap este az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület emlékeztet, hogy a schengeni szabályok értelmében a tagállamok közötti határellenőrzés ideiglenes visszaállítása rendkívüli lehetőség, amelynek alkalmazására az előírások válsághelyzet esetén adnak felhatalmazást."A jelenlegi helyzet Németországban első ránézésre olyannak tűnik, amely megfelel a szabályoknak" - tudatta közleményében a bizottság, miután Thomas de Maiziere német belügyminiszter bejelentette: Berlin a menekülthullám miatt ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, elsőként a német-osztrák határon.

A kommünikéből az is kiderül, hogy Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke telefonon beszélt Angela Merkellel, és a német kancellár tájékoztatta arról, hogy Berlin ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést.

A testület arra is emlékeztet, hogy a bizottság feladata annak szavatolása, hogy az ilyen rendkívüli intézkedések arányosak legyenek, ezért szorosan figyelemmel követi majd a kialakult helyzetet.

"Erőfeszítéseinknek arra kell összpontosulniuk, hogy elősegítsük, olyan gyorsan visszatérjünk a schengeni nyitott határok normális rendszeréhez, amilyen gyorsan megvalósítható" - hangsúlyozta közleményében a brüsszeli testület, mely szerint a németországi döntés is azt támasztja alá, hogy sürgősen el kell fogadni az Európai Bizottság javaslatait a menekültválság közös kezelésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.