Brüsszel nem kedvez Törökországnak sem

A migrációs nyomás csökkentése érdekében sem szabad eltérni a vízumliberalizáció szigorú szabályaitól, Törökországnak ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelnie, mint minden más országnak ahhoz, hogy polgárai szabad beutazást kapjanak az Európai Unió területére - hangsúlyozták politikai hovatartozástól függetlenül a képviselők az Európai Parlament (EP) szerdai strasbourgi plenáris ülésén.

A soros uniós elnökség képviseletében Jeannine Hennis-Plasschaert holland védelmi miniszter elmondta, hogy bár a török hatóságok jelentős előrelépéseket tettek, egyelőre nem tudták teljesíteni a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét.

A tárcavezető kijelentette, Ankarának "még sok a házi feladata", ezért a reformfolyamat felgyorsítására kérte a török kormányt.
Az ülésen felszólalt Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos is, aki leszögezte, hogy a kritériumok enyhítése nélkül mindent meg kellene tenni a folyamat felgyorsításáért. Ez ugyanis mindkét fél érdeke - tette hozzá.
Avramopulosz ugyanakkor méltatta az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény eddigi eredményeit. Kifejtette, jelenleg nagyjából napi 140 menekült érkezik illegális úton Törökországból Görögországba, miközben ez a szám októberben még 6000 körül volt átlagosan.

Mariya Gabriel, az Európai Néppárt képviselője hangsúlyozta, az előírások teljesítése előtt nem szabad megszavazni a vízumliberalizációt, erre kizárólag akkor kerülhet sor, ha a török szervek minden kritériumot teljesítettek, ennek az ellenőrzése pedig az Európai Bizottság feladata.

Hasonló véleményének adott hangot Tanja Fajon szociáldemokrata EP-képviselő is, aki úgy vélte, hogy bár a vízummentes utazás minden szempontból rendkívül fontos, komoly fenntartások vannak a török vízummentességgel kapcsolatban. Hozzátette, az Európai Unió és Törökország közötti együttműködés kulcsfontosságú a migrációs válság kezelése szempontjából, de ez nem jelentheti azt, hogy Brüsszel túl nagy engedményeket tesz Ankarának.

Felszólalásában Sophia in 't Veld liberális képviselő szintén annak a szükségességéről beszélt, hogy Törökország teljesítse az uniós vízummentesség feltételeit. Kijelentette, Recep Tayyip Erdogan török elnök zsarolja az Európai Uniót, amit szerinte azért tehet meg, mert a "kontinens gyenge és megosztott, a nemzeti politikusok nem tudnak megállapodni egy közös európai menekültpolitikáról".

Ugyancsak szerdán Volkan Bozkir európai ügyekért felelős török miniszter arra figyelmeztetett, hogy nagy veszélybe került az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény azáltal, hogy a felek azon vitatkoznak, Ankara teljesítette-e az uniós vízumkényszer eltörlésére vonatkozó feltételeket.

"Nagy veszélyben van minden megállapodás, amelyet a bizalomra, a jó szándékra és a felelősségvállalásra alapozva, politikai kockázatokat vállalva eddig sikerült elérni" - mondta sajtótájékoztatóján a tárcavezető, miután Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével tárgyalt Strasbourgban.

Martin Schulz szerdán kijelentette, az Európai Parlament nem tárgyal a Törökországgal szembeni vízumkötelezettség megszüntetéséről, ha a török fél nem teljesíti a feltételeket.

Az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodásban az EU vállalta, hogy felgyorsítja a vízummentesség megadásáról 2013 óta zajló tárgyalásokat. Törökország eddig 67 feltételt teljesített a 72-ből. Az Európai Bizottság az előző héten javaslatot tett rá, hogy oldják fel a vízumkötelezettséget, ha a török fél teljesíti a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét. Azonban Recep Tayyip Erdogan két nap múlva bejelentette, hogy szó sem lehet a terrorizmus elleni harccal foglalkozó törvény módosításáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.