Brüsszel fél, de kinyitott

Kinyitottak az iskolák, és a tömegközlekedés is újraindult tegnap Brüsszelben. Szombaton rendelte el a kormány a legmagasabb szintű készültséget terrorveszélytől tartva, emiatt keddig teljesen lebénult az Európai Unió fővárosa. Angela Merkel katonai segítséget ajánlott fel Franciaországnak.

Brüsszelben továbbra is a legmagasabb szintű terrorfenyegetés van érvényben, de az élet lassan visszazökken a normális kerékvágásba. Tegnap már volt tanítás az iskolákban, és közlekedett a metró is, igaz, az állomásoknak csak a fele működött.

Négynapos szünet után kinyitottak a nagy bevásárlóközpontok is, igaz, komoly rendőri jelenlét mellett. A fontos középületeket még mindig katonák őrzik, a honvédelmi miniszter tegnapi közlése szerint a hadsereg kivezénylése az utcára idén 18 millió euróba kerül a költségvetésnek.

Ugyancsak tegnap bejelentették, hogy Németország 650 katonát küld Maliba, hogy tehermentesítse az Iszlám Állam (IS) ellen a nyugat-afrikai országban harcoló francia erőket – jelentette be a német védelmi miniszter Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök tegnap esti párizsi megbeszélése előtt.

Rendőrök vigyáztak az iskolákra tegnap is
Rendőrök vigyáztak az iskolákra tegnap is
Yves Herman / Reuters

Jelenleg 200 német katona segíti a franciák terrorellenes hadjáratát Maliban, és a pótlólagos német hozzájárulás arra szolgál, hogy Franciaország átcsoportosíthassa erőit a szíriai frontra. A német kancellár a Bundestagban megerősítette, hogy Berlin kész a jelenleginél nagyobb részt vállalni a terrorizmus elleni globális harcban.

Merkel egyúttal kiállt a kormánya menekültpolitikája mellett, és megvédte a kvótarendszert, a menedékkérők EU-n belüli állandó elosztására vonatkozó tervet, amelynek sikere szerinte meg fogja határozni a schengeni határőrizeti rendszer jövőjét.

A párizsi terrortámadásokról rendezett tegnapi európai parlamenti vitában Jean-Claude Juncker bizottsági elnök azt mondta, nem lehet egyenlőségjelet tenni a menedékkérők és a terroristák közé. Ugyanezt hangsúlyozták a képviselő-testület meghatározó politikai csoportjainak a képviselői, köztük Manfred Weber néppárti frakcióvezető, aki „elfogadhatatlannak” nevezte, hogy az Európába menekülő migránsokat terroristáknak bélyegezzék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.