Brit vadászgépek bombázták Kadhafi szülővárosát

Brit Tornado vadászrepülőgépek nagypontosságú irányított fegyverekkel támadtak egy nagy bunkerre a Tripoli és Bengázi között elhelyezkedő Szirtben, Moammer Kadhafi szülővárosában. A NATO 46 csapást mért csütörtök éjjel.

Brit Tornado vadászgépek nagypontosságú irányított fegyverekkel támadtak egy nagy bunkerre a Tripoli és Bengázi között elhelyezkedő Szirtben, Moammer Kadhafi szülővárosában - közölte a BBC a londoni védelmi minisztériumra hivatkozva. A Tornadók csütörtök este szálltak fel Norfolkban. A NATO közlése szerint 46 csapást mértek.

A bunkerben parancsnoki központ volt, de egyelőre semmi sem utal arra, hogy Kadhafi a bunkerben, vagy egyáltalán Szirtben tartózkodott volna. "Nem az a lényeg, hogy megtaláljuk Kadhafit, hanem hogy a rezsim ne tudjon tovább háborút vívni a saját népe ellen" - idézte a BBC Liam Fox brit védelmi minisztert.  

A líbiai felkelők is Szirt elleni támadásra készülnek: tankokkal, aknavetőkkel gyűlnek a város felé vezető úton Bin Dzsawwadnál. A BBC tudósítója szerint a felkelők hangulata jó, noha szokatlanul heves ellenállásba ütköznek. A felkelők parancsnokai szerint még 3-4 napig eltarthatnak a harcok a Szirthez vezető úton.

Az eddig Bengáziban székelő Átmeneti Nemzeti Tanács eközben elkezdte az átköltözést Tripoliba. A felkelők vezetésének legbefolyásosabb tagjai azonban egyelőre a keleti városban maradtak.   
 
A felkelők politikai vezetése eközben tövábbra is azt kéri a külföldi kormányoktól, hogy oldják fel a líbiai állam anyagi forrásainak zárolását. Az ENSZ korábban már 1,5 milliárd dollárt elérhetővé tett a felkelők számára a korábbi szankciók miatt befagyasztott pénzekből. Mahmud Dzsibril, a felkelők "kormányának" vezetője Isztambulban úgy nyilatkozott, hogy a felkelés akár szét is eshet, ha nem kapnak elég gyorsan anyagi támogatást. Mint mondta, leginkább akkor destabilizálódhat a helyzet, ha nem sikerül az a alapvető szolgáltatásokat minél előbb helyreállítani.

Triploban nincs vízszolgáltatás, és a boltok sem nyitottak ki már napok óta. Mivel benzin sincs, a lakosok nem tudják elhagyni a várost, hogy élelmet és vizet szerezzenek.

Tripoliban egyébként hatalmas fegyverraktárat találtak az állatkert környékén, amely az elmúlt napokban a Kadhafihoz hű fegyveresek központja volt. Az amerikai hírszerzési szervek minél előbb szeretnék felkutatni a fegyverraktárakat, akár versenyfutásban a felkelőkkel. Az amerikaiak attól tartanak, hogy a fegyverek a feketepiacra kerülnek, és onnan bármelyik terrorszervezet rájuk teheti a kezét. Állítólag a gázai övezetbe már jutott a líbiai fegyverekből.

Hana Kadhafi, a líbiai vezető lánya, akiről Kadhafi azt állította, hogy meghalt az 1986-os amerikai bombázásban, feltehetően él - legalább is ez derül ki az Irish Times újságírója által talál bizonyítékok alapján. Kadhafi Bab Al-Azizija bunkerében az újságíró olyan dokumentumokat talált, mely szerint Hana 2007-ben sikeresen végzett el egy a British Council által szervezett angoltanfolyamot.


Líbiai felkelők fognak közre egy elfogott férfit a Tripoli Abu Szalim nevű negyedében zajlott csata során
Libyan rebel fighters stand guard over a detainee during a fight for the final push to flush out Muammar Gaddafi's forces in Abu Salim district in Tripoli August 25, 2011. Libyan rebels stormed Tripoli's Abu Salim district, one of the main holdouts of forces loyal to Gaddafi in the capital, after NATO air strikes on a building in the area on Thursday. REUTERS/Anis Mili (LIBYA - Tags: POLITICS CONFLICT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.