Brit szál a stockholmi merényletben

Terrorista bűncselekményként kezeli a svéd rendőrség a Stockholm belvárosában szombaton történt robbantásokat, amelyben a feltételezett merénylő életét vesztette, és két járókelő megsebesült.

Házkutatást tartott a brit rendőrség annak a férfinak a házában, akit szombati stockholmi merénylettel gyanúsítanak. Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint az robbantást egy Nagy-Britanniában élő, iraki születésű svéd állampolgár, a 29 éves Tajmur Abdulvahab al-Abdali hajtotta végre. A Scotland Yard egyelőre csak annyit közölt, hogy senkit nem tartóztatttak le és semmilyen gyanús anyagot sem találtak a Londontól 50 kilométerre északra fevő Lutonban tartott házkutatás során.

Szombat este Stockholm kereskedelmi központjában előbb egy autó robbant fel a karácsonyra készülődő bevásárlókkal tömött Drottning utcában, majd néhány perccel később alig 200 méterrel távolabb, az Olof Palme néhai miniszterelnök nevét viselő utcában történt robbanás. A támadásoknak a merénylő volt az egyetlen halottja, két járókelő pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

A rendőrség és a hírszerző szolgálatok vasárnap délelőtt tartott sajtótájékoztatóján Anders Thomberg műveleti igazgató közölte, hogy a nyomozás terrorcselekmény ügyében folyik, ám hozzátette, nem emelik a terrorfenyegetettség szintjét, csupán növelik a rendőri jelenlétet az utcákon. A rendőrség nem hozta nyilvánosságra a feltételezett merénylő nevét, s egyelőre nem kívánták megerősíteni azokat a sajtóértesüléseket, hogy holttestén odaerősített robbanóanyagot találtak.

A TT svéd hírügynökség még szombaton közölte, hogy a robbantás előtt tíz perccel kaptak egy fenyegető e-mailt, amelyhez csatolt svéd és arab nyelvű fájlban az üzenetet küldők a merényletet az afganisztáni svéd jelenléttel indokolták, valamint azzal, hogy a svéd kormány nem ítélte el Lars Vilks karikaturista Mohamed prófétáról néhány éve készített, s a muzulmán világban felháborodást kiváltó gúnyrajzait. A svéd hírszerzés is kapott hasonló e-mailt.

Egy szemtanú elmondása szerint a terrorista valamit arabul kiabált, mielőtt feláldozta volna életét. A helyi SVT tévécsatorna értesülése szerint a 25 éves öngyilkos merénylő halálát hatalmas gyomorsebe okozta. A helyszínelő orvos nem talált sebeket sem az arcán, sem a karján, miként a közeli üzletek ablakai sem sérültek. Az Aftonbladet értesülése szerint hat csőbombája közül csak az egyik robbant fel, s a holtteste mellett volt egy szögekkel teli táska is, amit vélhetően a pokolgép hatásának növelésére akart felhasználni. Carl Bildt svéd külügyminiszter a Twitterre feltett üzenetében azt írta: „Komoly aggodalomra ad okot, hogy Stockholm központjának zsúfolt részén történt a merényletkísérlet, amely kudarcot vallott, ám katasztrófát is okozhatott volna".

Afganisztánban a nemzetközi biztonsági erők kötelékében jelenleg félezer svéd katona szolgál - emlékeztet az MTI. Svédországban október 1-jén növelték alacsonyról emeltre a terrorfenyegetettség szintjét.

Rendőrök az átvizsgált lutoni háznál
Police stand guard outside a house in Luton, southern England December 13, 2010. British police were searching a house in southern England on Monday as part of investigations into two explosions in Stockholm which Swedish authorities said they were treating as an act of terrorism. REUTERS/Eddie Keogh (BRITAIN - Tags: CRIME LAW POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.