'Tömegesen kapnak EU-állampolgárságot nem uniós országok lakói'

Százezrével jutnak EU-állampolgársághoz és útlevélhez nem uniós kelet-európai országok nemzetiségi közösségeinek tagjai, akiknek az EU-tag anyaországok adnak állampolgárságot, és ez aggályokat kelt Brüsszelben - írta vasárnapi riportjában az egyik vezető brit lap, a moldovai románoknak juttatott román állampolgárságot, illetve a magyarországi állampolgársági törvényt kiemelve.

Románia gyakorlatával kapcsolatban a The Sunday Times azt írta: eddig 120 ezer moldovai kapott EU-útlevelet, és további 800 ezren adtak be kérvényt.

A lap szerint Brüsszelben "riadalmat kelt", hogy Románia állampolgárságot ad a nem EU-tag Moldovában élő román nemzetiségűeknek. Moldovában az átlagos havi bér 130 fontnak (43 ezer forintnak) felel meg, és már most is több mint egymillió moldovai dolgozik külföldön, jórészt illegálisan az EU-ban - áll a The Sunday Times írásában.

Az újság felidézi, hogy Traian Basescu román államfő áprilisi moldovai látogatásán kijelentette: a moldovaiaknak, akiknek többsége románnak tartja magát, meg kell adni a lehetőséget a szabad mozgásra Romániában és az EU-ban egyaránt. Basescu annak idején azt ígérte, hogy a román hatóságok havi 10 ezer állampolgársági kérelmet hagynak jóvá - írta a brit lap.

A The Sunday Times cikke szerint a "korrupt" moldovai kormánynak még a középületek téli fűtésére sincs pénze, és az ország fejenkénti hazai összterméke (GDP) Szudánéval azonos. A moldovaiaknak csaknem a harmada a szegénységi szint alatt él, és meredeken emelkedik a munkanélküliség.

Brüsszelnek ugyanakkor nincs lehetősége beavatkozni, mivel az állampolgárság megadása minden tagország szuverén joga.

A brit lapnak egy név nélkül idézett magas rangú brüsszeli diplomata úgy fogalmazott, hogy "a hátsó bejáraton keresztül" zajlik az EU-bővítés, mivel "egyes tagállamok" állampolgársági politikája miatt "hatalmas mértékben" növekszik az új EU-állampolgárok száma. A diplomata szerint ez a szám "hamarosan egy kisebb ország lakosságáéval ér fel".

A The Sunday Times szerint uniós "illetékesek kifogásolják", hogy néhány új EU-tagállam révén milyen könnyen lehet állampolgársághoz jutni. Magyarország épp most hajtott végre törvénymódosítást, lehetővé téve a Kelet-Európában élő magyaroknak a magyar állampolgárság felvételét, Bulgária pedig több mint 60 ezer útlevelet állított ki macedóniaiaknak - áll a brit lap ismertetésében.

Sir Andrew Green, a MigrationWatch UK nevű, pártoktól független, a bevándorlást ugyanakkor konzervatív alapállásból megítélő elemző csoport vezetője a The Sunday Timesnak kijelentette: "elképesztő", hogy csaknem egymillió moldovai folyamodott román állampolgárságért. Sir Andrew szerint alapvető fontosságú, hogy a brit kormány EU-partnereivel együtt lépéseket tegyen, ellenkező esetben "az olcsó munkaerő újabb áradata" önti el az országot, ami "egyáltalán nem lenne üdvözlendő recesszió idején".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.