Brit kormányfő a szír menekülteknél

David Cameron brit kormányfő szír menekültekkel találkozott egy szír–jordán határ mellett lévő táborban.

David Cameron közölte, tárgyalásokat kezdenek a szír fegyveres felkelőkkel, hogy ezzel is elősegítsék Bassár el-Aszad elnök ellenzékének egyesítését. A tárgyalásokra várhatóan Jordániában és Törökországban kerül majd sor, írja a BBC.

A brit kormányfő szerdán a szír–jordán határon meglátogatott egy menekülttábort, ahová egy nap alatt ötszáz menekült is érkezik, többen közülük akár tizenöt napot is gyalogolnak, hogy el tudjanak menekülni Szíriából.

A táborba helikopterrel érkező Cameron megígérte, hogy Nagy-Britannia a felkelés áldozatainak szánt humanitárius segély összegét 14 millióról több mint 50 millió fontra emeli, így az Egyesült Államok után a második legnagyobb adományozóvá válik.

A brit kormányfő elmondta, azért látogatott el a menekülttáborba, hogy „saját fülével hallja azoknak az embereknek a történeteit, akiknek egy olyan illegitim rezsim bombázta le az otthonaikat, amely csak halált és pusztulást küld a népére.”

William Hague brit külügyminiszter állítólag egy megbízottat is küld a szír ellenzékhez, hogy elrendezze a szír felkelőkkel tervezett tárgyalások előkészületeit. Egy szóvivő szerint viszont a brit kormány nem fogja sem fegyverekkel, sem katonai tanácsokkal ellátni a lázadókat.

Cameron Öböl-menti államokban tett háromnapos látogatásán Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben is kiemelkedő napirendi pont volt a szír konfliktus. A brit kormányfő kijelentette, ha a békés hatalomátvételnek ez az ára, akkor szabad utat engednek Aszad elnöknek. Azonban hangsúlyozta: azt tartaná helyesnek, ha az elnököt nemzetközi bíróságon vonnák felelősségre tetteiért. A kormányfő elmondta, a felkelőkkel való találkozás után jobban megértenék a szír helyzetet, és fel tudnák térképezni, milyen kapcsolatban állnak a fegyveres felkelők és a politikai ellenzéki csoportok. Egy szóvivő szerint viszont ezzel együtt világossá akarják tenni a lázadók számára, hogy tiszteletben kell tartaniuk az emberi jogokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.