Brit kém buktatta le az al-Kaidát

A jemeni al-Kaida merényletét meghiúsító kettős ügynök brit állampolgár volt, őt összefüggésbe hozták a helyi al-Kaida vezér meggyilkolásával is. A brit titkosszolgálatnak az eset kínos, ügynökeik ugyanis nem vehetnek részt olyan akcióban, amely egy személy halálához vezet.

A jemeni al-Kaida merényletét meghiúsító kettős ügynök szaúdi származású volt, de brit állampolgár. Nagy-Britannia ugyan még nem kommentálta az ügyet, az USA azonban elárulta, hogy külföldi titkosszolgálatok is benne voltak az akcióban.

Az USA még áprilisban szerzett tudomást a tervezett merényletről, és beépítettek egy titkos ügynököt, hogy akadályozza meg a támadást. A kettős ügynököt az al-Kaida azzal bízta meg, hogy egy alsónadrágba rejtett bombával robbantson az egyik Egyesült Államokba tartó gépen. Az ügynök azonban elhagyta Jement, a bombát pedig átadta az amerikai titkosszolgálatnak. Az ügynöknek állítólag abban is szerepe volt, hogy sikerült egy dróntámadásban megölni Fahd al-Kaszaa helyi al-Kaida vezért.

Az amerikai NBC News szerint az akcióba bevonták a brit titkosszolgálatot is. A BBC tudósítója szerint egyáltalán nem megszokott, hogy az egyik titkosszolgálat részleteket szivárogtat ki a másik működéséről. A leleplezés politikailag kínos a briteknek, ugyanis az amerikaiakkal ellentétben a brit ügynökök nem vehetnek részt olyan akcióban, amely merénylethez vagy gyilkossághoz vezet, így dróntámadásban sem. Az egyik amerikai rádió szerint a brit kormány éppen ezért azt kérte Obamáéktól, hogy ne fedjék fel a brit ügynök szerepét. A nemzeti titkosszolgálat vezetője és az FBI is vizsgálódik, hogy hogyan szivárgott ki az információ.

A The Washington Post szerint az álmerénylő egyike volt azoknak az ügynököknek, akiket azért küldtek nyugati útlevéllel Jemenbe, hogy felhívják magukra az al-Kaida figyelmét. A terrorszervezet már régóta keres nyugati dokumentumokkal rendelkező személyeket, ők ugyanis gyorsabban átjutnak a reptéri ellenőrzőkapukon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.