Brit katonák végeztek egy tálib parancsnokkal

Brit katonák végeztek az afganisztáni Hilmend tartomány "egyik legveszélyesebb" tálib parancsnokával, Manszur mollával - jelentette be kedden a brit védelmi minisztérium Londonban, jelentős sikerként tüntetve fel a történteket.

Nick Richardson, az Afganisztánban állomásozó brit katonai kontingens szóvivője a tárca által nyilvánosságra hozott közleményében tudatta: Manszur mollát hétfő hajnalban, helikopterekről indított légicsapásban ölték meg a Hilmend tartománybeli Laskar Gahtól északkeletre.

A szóvivő hozzátette, hogy Manszur molla többek között robbantásos merényleteket tervelt ki, végrehajtásukat pedig azzal segítette, hogy házilagos robbanószerkezetek készítésére és  szállítására utasította embereit. Az ily módon végrehajtott támadásokban feltehetően több száz ember vesztette életét, nagy részük afgán polgári személy vagy rendőr volt.

John Hutton brit védelmi miniszter megjegyezte, hogy Manszur molla állt az Afganisztánba vezényelt brit és NATO-katonák ellen a lázadók által (a tartományban) megkísérelt támadások hátterében, s halálával "komoly csapást" mértek a tálibok lázadókra.

A dél-afganisztáni Hilmend tartomány a vallási fanatikus muzulmán tálibok fellegvára, egyben a világ legnagyobb ópiumtermelő vidéke; a lázadók jelentős részben az ópiumeladásokból befolyó összegekből folytatják fegyveres harcukat a kabuli kormány és az azt támogató külföldi csapatok ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.